Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Cēsīs notiks Cēsu kauju 91.gadskārtas piemiņas pasākumi

Ieva Karlsberga, 16.06.2010. 10:32

Lai pieminētu 1919.gada jūnijā notikušās Cēsu kaujas un tajās kritušos varoņus, 22.jūnijā Cēsīs un apkārtējos novados notiks Cēsu kauju 91.gadadadienai veltīti pasākumi.

Sākot no plkst. 9.15, godinot kritušos latviešu un igauņu karavīrus, Cēsu garnizona vienību un Igaunijas bruņoto spēku pārstāvji, Cēsu, Amatas, Priekuļu un Pārgaujas novadu vadība, jaunsargi un skauti piedalīsies piemiņas pasākumos un noliks ziedus varoņu piemiņas vietās: Brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņas vietā Straupes pagasta Plācī; pie nezināmā karavīra kapa Ieriķos; pie Cēsu pulka Skolnieku rotas 1919.gada 6.jūnija kauju piemiņas pieminekļa pie Līvu pagastnama; pie igauņu nezināmā karavīra kapa Amatas novada "Veišāros"; pie Cēsu pulka Skolnieku rotas pieminekļa Cēsīs; Raiskuma kapos pie pieminekļa kritušajiem Brīvības cīņās; pie pieminekļa Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem Cēsīs, Lejas kapos; pie pieminekļa igauņu karavīriem Veselavas kapos; pie pieminekļa Brīvības cīņās kritušajiem Latvijas un Igaunijas karavīriem Priekuļu novadā pie tilta pāri Raunas upei; pie pieminekļa latviešu un igauņu Brīvības cīnītājiem Liepā un pie Uzvaras pieminekļa Cēsīs, Vienības laukumā.

Plkst.11.30 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā notiks projekta "Izcīni Latviju!" projekta ietvaros tapušās izstādes "Cēsnieki Brīvības cīņās" atklāšana un Jaak Pihlak grāmatas "Lāčplēša kara ordeņa un Brīvības krusta kavalieri" prezentācija. Vairāk par pasākumu šeit.

Plkst.12.30 Cēsīs, Vienības laukumā notiks piemiņas brīdis un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību parāde, pēc kuras NBS štāba bataljona vienība un NBS orķestris demonstrēs defilē programmu.

Cēsu kaujas bija svarīgs Latvijas vēstures pagrieziena punkts, kad 1919.gada jūnijā apvienotais latviešu un igauņu karaspēks sakāva vācu Landesvēru, kas apdraudēja Baltijas valstu pastāvēšanu. Latvijas vēsturē tās ir nozīmīgas arī ar to, ka aizstāvēt Latvijas tikko iegūto neatkarību kaujās devās Cēsu un Valmieras skolnieki. Kopā ar igauņu karavīriem tika izcīnīta uzvara un Landesvēra karaspēks bija spiests atkāpties līdz pat Jelgavai. Šo uzvaru ievadīja Cēsu Skolnieku rotas varonība 1919.gada 6.jūnijā. Ja kaujas pie Cēsīm tiktu zaudētas un Latvijas armija sakauta, tad vāciešiem būtu brīvs ceļš uz Igaunijas iekarošanu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV