Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LTV1 aicina uz Vīnes Filharmoniķu un maestro Rikardo Muti koncertu

Ieviņa Ancena, 18.06.2010. 10:23

Svētdien, 27.jūnijā, plkst. 23:05 LTV1 ēterā būs skatāms izcils koncets: Vīnes Filharmoniķi un pasaulslavenais maestro Rikardo Muti apvienosies izcilā diriģenta Karlosa Kleibera 80. jubilejai veltītajā piemiņas koncertā.

Karloss Kleibers (Carlos Kleiber, 1930-2004) dzimis Berlīnē, pazīstamā austriešu diriģenta Ēriha Kleibera ģimenē. Viņa īstais vārds bijis Karls Ludvigs Kleibers, bet 1935. gadā, ģimenei emigrējot uz Buenosairesu, mazais Kleibers kļūst par Karlosu.

Kleibera mācību gadi sākas Argentīnā, vēlāk studijas turpinās Ņujorkā un Cīrihē. Sākumā viņš studē ķīmiju, bet par sirdslietu kļūst komponēšana, dziedāšana un dažādu mūzikas instrumentu spēle. Tas pārliecina tēvu, ka jauneklim īstais aicinājums ir mūzika.

Karloss Kleibers strādājis ar pasaules labākajiem simfoniskajiem un operu orķestriem, guvis panākumus starptautiskos festivālos. Viņa interpretācijā skanējusi vispopulārāko operu mūzika. Ņujorkas Metropolitēna operā viņš debitē 1988. gadā, diriģējot Džakomo Pučīni operu "Bohēma" ar Lučano Pavaroti un Mirellu Freni galvenajās lomās.

Kad 2004. gada 13.jūlijā maestro mūžs apraujas, viņa piemiņai veltītajos rakstos uzsvērts, ka mūzikas pasaule zaudējusi harizmātisku un sava talanta lielumā nesalīdzināmu personību, ierindojot viņu pasaules ģeniālāko diriģentu plejādē.

Piemiņas koncerts, ko skatītāji LTV1 ēterā varēs baudīt 27.jūnijā, notiks jau nākamnedēļ - 21.jūnijā Slovēnijas pilsētā Ļubļanā. Programmā iekļautas trīs brīnišķīgas simfonijas: V. A. Mocarta Lincas simfonija, F. Šūberta Nepabeigā un P. Čaikovska Patētiskā simfonija.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV