Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Okupācijas muzejā atklās izstādi "Latvieši pasaulē - trīs stāsti par kara bēgļiem"

Jānis Erno, Okupācijas muzeja sabiedrisko lietu vadītājs, 29.06.2010. 16:54

Izstāde "Latvieši Pasaulē - trīs stāsti par kara bēgļiem", kuru atklās piektdien, 2.jūlijā, plkst. 16.00 Okupācijas muzeja vestibilā, iepazīstinās publiku ar jaunā muzeja un pētniecības centra "Latvieši Pasaulē" darbības sākumu un pirmajiem krājuma priekšmetiem.

Izstādē būs redzami priekšmeti un ar tiem saistītie cilvēku stāsti, kuri dažādos veidos atspoguļo latviešu bēgļu gaitas kara apstākļos: Nobružātais koferis stāsta par daudzu latviešu ģimeņu nežēlīgo likteni 20. gadsimtā - kravāt ceļa somas, lai dotos svešumā, nezinot, vai jebkad būs iespējams atgriezties. Izstādē redzamais koferis aizceļoja līdzi Albīnam Simsonam Pirmā pasaules kara laikā, kad viņu kopā ar ģimeni, tāpat kā daudzus Latvijas iedzīvotājus, evakuēja uz Ukrainu. Pārdesmit gadus vēlāk, Otrā pasaules kara beigās, ar šo pašu koferi viņš devās bēgļu gaitās uz Rietumiem, lai vēlāk no bēgļu nometnēm Vācijā pārceltos uz Aijovas pavalsti ASV.

Viens no izstādes eksponātiem ir lielas aužamās stelles, kuras pēc Otrā pasaules kara, bēgļu nometnē Vācijā, izgatavotas no sabombardētu ēku koka daļām. Šis unikālais priekšmets atklāj latviešu vēlmi uzturēt kultūras pārmantojamību jebkādos apstākļos. Stellēm bija četras īpašnieces, no kurām katrai ir savs stāsts un daiļamatniecības prasmes. Stelles pavisam nesen ieradušās Rīgā no Melburnas (Austrālija). Steļļu pēdējā īpašniece Anita Apinis-Hermane šobrīd atgriezusies uz dzīvi Latvijā, un izstādes laikā, par prieku muzeja apmeklētājiem, demonstrēs stelles un stāstīs par savas ģimenes likteņgaitām.

Biedrība "Latvieši Pasaulē - muzejs un pētniecības centrs" (LaPa) ir dibināta 2007. gadā, lai krātu, saglabātu un atspoguļotu vēstures liecības par latviešu izbraukšanas daudzveidīgajiem iemesliem un pieredzi. Muzejs no dažādiem redzespunktiem atklāj ārzemju latviešu pastāvīgo dzīvi ārpus Latvijas. Tā kā muzeja līdzstrādnieki šobrīd vēl meklē telpas ekspozīcijai, tad šo izstādi rīko Okupācijas muzejā.

Izstāde "Latvieši Pasaulē - trīs stāsti par kara bēgļiem" būs apskatāma no 2.jūlija līdz 31.augustam Okupācijas muzeja vestibilā, Strēlnieku laukumā 1, Rīgā. Augustā varēs redzēt aušanas paraugdemonstrējumus.

Plašāka informācija: Marianna Auliciema (tel. 29175510). Anita Apinis-Hermane, steļļu bijusī īpašniece ir gatava sniegt informāciju presei par savu ģimenes stāstu, stellēm un to vēsturi. Maija Hinkle, LaPa valdes priekšsēdētāja ir atbildīgā par LaPa muzeja mērķiem, plāniem un darbību.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV