Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Notiks trešie Baltvilka bērnu literatūras lasījumi „Karstais globuss"

Kristīne Atraste, 20.07.2010. 14:21

24. jūlijā – Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā 11.00 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē notiks trešie Baltvilka bērnu literatūras lasījumi, kuros autori, tulkotāji un izdevēji iepazīstinās ar bērnu literatūras jaunumiem.
Notiks trešie Baltvilka bērnu literatūras lasījumi „Karstais globuss"

Uz šo Lasīšanas gada pasākumu, ko rīko Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome, laipni aicināti gan bērni, gan pieaugušie, ieeja brīva. Šogad programmai, ko vadīs dzejniece Inese Zandere, dots nosaukums „Karstais globuss" un tajā sastapsies darbi no dažādām pasaules malām.

Latviešu bērnu literatūras jaunumus pārstāvēs divi - Māra Runguļa un Jura Zvirgzdiņa - topošie stāsti, kuru lappusēs sastopami paveci, bārdaini un nepareizi dzērājvīri un viņu jocīgie piedzīvojumi.

Jaunus dzejoļus lasīs Inese Zandere un Pēters Brūveris, bet ar pasaku par bruņinieku, kam sāpēja zobi, palīgā ņemot arī tulkotāju Jolantu Pētersoni, bērnu literatūrā debitēs tekstu grupas „Orbita" dalībnieks, krievu dzejnieks Sergejs Timofejevs.

Šā gada īpašais viesis ir Baltvilka balvas 2010. gada laureāts lietuvietis Ķēstutis Kasparavičs. Viņš sācis savu darbu bērnu literatūrā kā mākslinieks, un veiksmīgi turpina to arī kā rakstnieks. Baltvilka balva viņam piešķirta par pasaku grāmatu „Baltais Zilonis: Stāsti no tālām zemēm", ko tulkojusi Indra Brūvere.

Mākslinieks gatavs nebijušam eksperimentam – lasījumu laikā taps viņa ilustrācija „Karstajam globusam". Ķēstutis Kasparavičs aicinās bērnus arī uz Baltā Veiksmes Ziloņa zīmēšanas darbnīcu, kas ap pulksten 13.00 sāksies JRT pagalmā.

Savukārt Kasparaviča ilustrāciju izstāde būs apskatāma lasījumu laikā JRT, bet pēc tam pārcelsies uz LNB Bērnu literatūras centru Tērbatas ielā 75, kur būs apskatāma līdz 23.augustam katru darba dienu, izņemot pirmdienas, no 9.00 līdz 17.00.

Lasījumos būs dzirdami arī tulkotāji Maima Grīnberga, Ingmāra Balode, Mudīte Treimane, Valdis Ābols un Indra Brūvere, kas šogad saņem Baltvilka balvu par Ķēstuta Kasparaviča „Baltā ziloņa" un Gendruša Morkūna (Gendrutis Morkūnas, 1960-2009) stāsta „Ellīgi karstas brīvdienas" tulkojumu no lietuviešu valodas.

***
Jāņa Baltvilka balva notiek kopš 2004. gada. Tās uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Lasīšanas gads ir atvērts nekomerciāls projekts, kurā aicināta piedalīties visa sabiedrība. Tas notiek, pateicoties esošo dalībnieku atbalstam un entuziasmam. Gan uzņēmumi, gan privātpersonas var piedalīties projekta tapšanā, iesaistoties darba grupā.

 

Programmas "Baltā Vilka grāmatas " pasākumu norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Ventspils starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja, Jaunais Rīgas teātris, Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā, Nesteoil, International School of Latvia. Informatīvais atbalstītājs LETA.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV