Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Anthony Bourdain grāmatas „Kitchen Confidential” & „A Cook’s Tour” apskats

Nils Auziņš, 16.09.2007. 12:05

Pēc divdesmit pieciem gadiem, piesātinātiem ar seksu, narkotikām, trakiem piedzīvojumiem un labu ēdienu, pavārs Anthony Bourdain izlēmis apkopot to visu grāmatā, kura acumirklī iekļuva bestselleru sarakstu augšgalā. Autobiogrāfiskais darbs ir kā Tarantino filmas, bet piedzīvotas pa īstam un pastāstītas ar pavāra muti, kurš ceļo pa pasauli, meklējot „perfekto ēdienu” un nepatikšanas.
Anthony Bourdain grāmatas „Kitchen Confidential” & „A Cook’s Tour” apskats
Ja „sliktais zēns” Entonijs Bourdains gatavo tik pat labi, cik raksta, tad tam jābūt sasodīti labam ēdienam, jo raksta viņš fantastiski. Pirmais iespaids uzlūkojot šo grāmatu bija skepse, jo likās, ka ko tādu lasīt interesanti varētu būt tikai cilvēkiem, kas aizraujas ar kulināriju un tamlīdzīgām lietām. Bet pēc pāris lapaspusēm grāmatas izkoptā valoda un piķa melnais humors burtiski pārņem savā varā un liek lasīt vēl un vēl. Šis nav parasts stāts par pavāru – vīnu pazinēju un izsmalcinātību. Šis ir stāts par pavāru, kas priekšroku dod šņabim, gatavojot ēdienu virtuvē tiek smēķēts un fonā skan septiņdesmito gadu panku mūzika.

Grāmatas pirmā daļa „Kitchen Confidential” ir aizraujošs atskats uz grāmatas autora dzīves pirmo pusi un pirmo saskarsmi ar liktenīgo ēdienu, kas noteica viņa turpmāko dzīves gaitu. Šis atmiņu ceļojums sākas, protams, ar bērnību un pirmajiem iespaidiem, pirmo nobaudīto austeri un citiem ēdieniem. Jāpiebilst, ka šim pavāram ēdiens nav tikai ēdiens, bet sekss un reliģija vienlaicīgi. Ēdiens ir bauda un piedzīvojums.

Šāda sensuāla attieksme rakstniekam – pavāram ir arī pret visu pārējo un kāre pēc jaunām sajūtām un piedzīvojumiem ietver arī kokaīnu un ne tikai to. Dažādu notikumu virkne noved viņu uz pavār mākslas takas, kura sākas ar trauku mazgātāja nepatīkamajiem pienākumiem un noved līdz restorāna šefpavāra amatam.

Lasītājs tiek iepazīstināts ar Ņujorkas restorānu virtuves aizkulisēm, kurās izrādās strādā visdažādāko tautību pārstāvji, kuri, saskaņā ar autora liecību, bieži ir izbijuši cietumnieki, puskrimināli elementi, narkomāni un līdzīgi domājoši personāži. Virtuvē šis raibais personāls strādā plecu pie pleca, neskaitāmas stundas smaga darba un milzīgā karstumā. Lai to visu izturētu ir jābūt visai biezas ādas īpašniekam.
Tā ir cita realitāte, kura ēdienu pasūtītājiem restorāna greznajos krēslos paliek neredzama, tāpat kā restorānu attiecības ar mafiju, pārtikas piegādātājiem un citas lietas. Par visu to un, kāpēc piektdienās nevajadzētu pasūtīt zivi, pastāsta šī biznesa insaiders Bourdains.

Grāmatas otra puse „A Cook’s Tour” ir autora svaigākie piedzīvojumi apceļojot pasauli, jo pēc divdesmit pieciem gadiem, kuri, atsaucoties uz autoru, gandrīz visu laiku pavadīti virtuvē gatavojot ēdienu, dzerot daudz alkohola un lietojot citas vielas, viņš izlēmis apskatīt pasauli. Tā nu viņš ceļo pa visām iespējamajām zemeslodes vietām un nostūriem, izbaudot viseksotiskākos ēdienus un vietas. Pieredzēto autors pieraksta grāmatā un viņu pavada filmēšanas grupa.

Ceļojums, kurš ilgst aptuveni gadu aptver tādas valstis kā Vjetnama, Portugāle, Izraēla, Krievija, Japāna un daudzas citas. Šajās vietās neklasiskais pavārs izvairās no ierastajām tūristu takām un metas iekšā vispārdrošākajās avantūrās – dzer šņabi kopā ar krievu kriminālajam aprindām un peldas āliņģī, nokļūst vietās, kur valda militāra diktatūra un nav elektrības utt. Ēdienu vidū iekļūst pukstoša kobras sirds, putnu ligzdas, ķirzakas, tārpi un cita eksotika.

Jāpiebilst, ka autors sevi raksturo īsi un kodolīgi : „ i am asshole” un daudz, kas grāmatā to arī apliecina, bet tas nav svarīgākais, jo pāri visam ir ēdiens un apsēstība ar tā gatavošanu. Kopā viss šis pasākums iemiesots grāmatā ir ļoti labi izdevies un valoda ir tik meistarīga, ka ir patiesa bauda, ko tādu lasīt. Interesanti, asprātīgi un oriģināli.

Izdevēji: Bloomsbury Publishing
Mājas lapa: www.anthonybourdain.co.uk.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV