Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LTV1 būs skatāms videofilmu cikls „Muzeju krātuves"

Ieviņa Ancena, 05.08.2010. 17:47

Latvija ir bagāta ar daudzveidīgu kultūras mantojumu. Viena no tā formām - dažādu gadsimtu kolekcionāru mākslas darbu kolekcijas, no kurām liela daļa atrodas Ārzemju mākslas muzeja (ĀMM) krātuvēs. Tieši tās kļuvušas par izziņas materiālu un pamatu LTV režisores Maijas Dances un cikla idejas autores mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles videofilmu ciklam „Muzeju krātuves", kas no 16. augusta būs skatāms LTV1 ēterā no pirmdienas līdz ceturtdienai plkst. 19.30.
LTV1 būs skatāms videofilmu cikls „Muzeju krātuves"

Cikls tapis sadarbībā ar Kultūrkapitāla fondu un ĀMM mākslas zinātniekiem vairāku gadu garumā. Pirmās četras sērijas LTV1 skatītāji jau redzējuši, bet nu tapis cikla turpinājums - piecas jaunas sērijas. Vēsturiskajās noskaņās palīdzēs iejusties aktieri Vita Vārpiņa, Juris Rudzītis un Egīls Melnbārdis.

1. un 2. sērijā tiks aplūkota Grieķija - zeme, kuras liktenis, sasniegumi un zaudējumi kardināli ietekmējuši cilvēces vēsturi. Grieķi savā mākslā galveno uzmanību velta cilvēkam, pasvītrojot tā prātu un skaistumu.

3. un 4. sērija stāstīs par Japānu, kuras kultūra, ieskaitot kinomākslu un sadzīvi, visos laikos fascinējusi Eiropu. Ārzemju mākslas muzejā Japānas mākslas kolekcija ir pietiekami interesanta un daudzveidīga, lai ļautu pietuvoties šai austrumu pasaulei.

5. sērija būs stāsts par 16. gs. glezniecību Rietumeiropā. Mākslā te ir iemīļoti sižeti, kas tiek attēloti cauri gadu simtiem, katrā laikmetā iegūstot citu izteiksmes veidu. Pasaules mākslā viens no skaistākiem sižetiem ir Ādams un Ieva.

6. sērija atainos Holandes Zelta laikmetu - vienu no spožākajiem periodiem pasaules mākslas vēsturē, kad māksla bija daļa no dzīves, bet dzīve - daļa no mākslas.

7. un 8. sērija aptvers stāstu par Francijas mākslu no 17. līdz 20. gadsimtam. Šīs tematikas centrā - lielas, pat izkāpinātas kaislības, ceļš uz romantismu un impresionismu, izcila lietišķā māksla, kas demonstrē ne tikai stila daudzveidību, bet arī īpašnieka pārticības līmeni un gaumi...

9. sērija – stāsts par 20. gadsimta Beļģijas mākslu. Šis periods mūsu ĀMM pārstāvēts bagātīgi: tas ir unikāls beļģu mākslinieku dāvinājums Latvijai pagājušā gadsimta 20. gados.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV