Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izdoti divi Džona Lekare darbi

Kristīne Stepiņa, 06.08.2010. 10:21

"Apgāds Zvaigzne ABC" izdevis viena no mūsdienu pazīstamākajiem britu rakstniekiem Džona Lekarē (John le Carré) darbus "Uzticīgais dārznieks" un "Misijas dziesma".

Romāna "Uzticīgais dārznieks" galvenais varonis ir Džastins Kveils - britu diplomāts Kenijā, ideālists un kaismīgs dārzkopis. Viņam ir laimīga laulības dzīve ar gados jaunāko Tesu - aktīvu cilvēktiesību aizstāvi. Negaidīti Džastinu un viņam tuvos pāršalc šausminoša vēsts - viņa mīļotā Tesa ir nogalināta, bet sievietes uzticamais domubiedrs doktors Arnolds Blūms ir pazudis.

Policijas virspusējā izmeklēšana par vainīgo atzīst Blūmu, jo klīst baumas, ka viņš ir bijis Tesas mīļākais. Džastins Kveils, neuzticoties vietējās policijas darbam, nolemj veikt neatkarīgu izmeklēšanu. Viņš iztaujā kādas Āfrikas slimnīcas darbiniekus, kur Tesa kādu laiku pavadījusi kā paciente. Kveils ir pārliecināts, ka Tesa slimnīcā uzzinājusi slepenu informāciju par zāļu nelikumīgu pielietošanu: pacientiem nezinot, tiek izmēģināta tuberkulozes vakcīna, kas rada neatgriezeniskas sekas cilvēku veselībai. Vai Tesas nāvē ir vainojama starptautisko uzņēmumu un lielo farmācijas korporāciju alkatība?

Romāns "Uzticīgais dārznieks" ekranizēts arī tāda paša nosaukuma kinofilmā, kas saņēmusi Amerikas Kinoakadēmijas balvu Oskars.

No angļu valodas grāmatu tulkojusi Uldis Sīlis.

"Misijas dziesma" ir mūsdienīgs stāsts, kas ļauj iejusties īru katoļu misionāra un afrikānietes dēla, tulka un britu spiega Bruno Salvadora ādā un rada izpratni par Āfrikas lomu pasaules politikas kontekstā. Romāns izceļas ar oriģinālu galveno varoni, pētniecisku ieskatu Āfrikas politikas aizkulisēs, ar apzināti provokatīvām metaforām un asu humoru.

about.com: bestsellers

Lekarē romānā "Misijas dziesma" runā par zādzībām un asinsizliešanu, kas nereti slēpjas aiz cēliem miera un brīvības saukļiem. Rietumu "labdariem" ir nepieciešami līdzvērtīgi partneri. Lekarē ir vienlīdz ass pret ārzemju uzvalkos un vietējo tunikās tērptajiem intrigantiem, kuri sapulcējas nomaļā ziemeļu salā, laiizpostītu vēl vienu brīnišķīgu vietu Āfrikas kontinentā. Šis romāns ir savdabīga traģikomēdija, neparasti optimistisks stāsts par izmisumu, ko Kandidam no Kongo jeb Bruno Salvadoramizdodas pārvarēt, pateicoties savai sirdsskaidrībai.

guardian.co.uk

Starp humora dzirkstīm Lekarē skaidri pauž savu labvēlību pret Āfrikas tautu un neslēpj savu cinisko attieksmi pret tās "glābējiem" - pašmāju patriotiem un globālajiem spēkiem, kas bankrotējušai valstij turpina uztiept demokrātiju. Īpaši izteik smīgs ir Salvo tēls - tik atšķirīgs no citiem autora daiļradei raksturīgajiem galvenajiem varoņiem un tomēr tik ticams.

Publishers Weekly

Romānā "Misijas dziesma" - Lekarē divdesmitais romāns - sižeta ziņā ir viens no viņa spraigākajiem romāniem, nedaudz līdzīgs autora agrīno gadu trilleriem. Spriedzi vairo darbības kon centrētība - tā ir ierobežota laikā un telpā, jo norisinās dažu dienu laikā Londonā un kādā ziemeļu salā bez nosaukuma. Šī ir patiešām izklaidējoša lasāmviela.

The Times Literary Supplement

No angļu valodas grāmatu tulkojusi Ligita Lanceniece.

Džons Lekarē (John le Carré, dz. 1931) ir viens no mūsdienu atzītākajiem spiegu romānu autoriem. Viņš ir ne vien izbijis Lielbritānijas izlūkdienesta darbinieks, bet arī cilvēktiesību aktīvists.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV