Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Eksperimentālā teātra festivāls "Homo Alibi 2010" aicina uz Domāšanas maratonu

Zane Kreicberga, 18.08.2010. 16:17

Latvijas iedzīvotāju vidū garās distances kļūst arvien populārākas - skriešanas maratoni pulcē tūkstošus, taču kopumā mūsdienu cilvēks ir patizls. Šķiet, sportam un domāšanai ir kāda kopīga iezīme - tie prasa noteiktu piepūli, tāpēc mēs labprāt ļaujam to darīt citiem.
Eksperimentālā teātra festivāls "Homo Alibi 2010" aicina uz Domāšanas maratonu

"Nebaidies domāt!" - tāda varētu būt Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) rīkotā Eksperimentālā teātra festivāla "Homo Alibi" devīze šogad. Pētot izrādes-lekcijas žanru, tas līdzās viesizrādēm un Latvijas mākslinieku jaundarbiem 28. augustā piedāvā unikālu notikumu "Domāšanas maratons". Dienas garumā - no plkst. 12:00 līdz 21:00 - Andrejsalas Peldošajā darbnīcā notiks atraktīvas lekcijas, provokatīvas diskusijas un dziļdomīgas performances, kuras speciāli šim notikumam veidojuši politiski domājoši mākslinieki un ar radošu dullumu apveltīti citu jomu eksperti. Mēs viņus aicinājām radīt ko tādu, kas veicinātu kritisko domāšanu auditorijā un atklātu intelektuālas diskusijas potenciālu mākslas kontekstā.

Mākslas kritiķis un izstāžu kurators Vilnis Vējš kopā ar arhitektu Andi Sīli un scenogrāfu Reini Suhanovu skaidros, kāpēc teātra mākslinieki meklē arvien jaunas spēles vietas ārpus tradicionālās skatuves un vai publiskais pasūtījums tiek līdzi pārmaiņām mākslinieka un skatītāja komunikācijā. Publicists Eduards Liniņš sarunā ar politologu Ivaru Ījabu, komunikācijas ekspertu Sergeju Kruku un teātra zinātnieci Ievu Zoli raudzīsies, kā Aristoteļa definētie drāmas principi darbojas politikā un kāpēc mēs ar to esam mierā. Savukārt žurnālists Dmitrijs Petrenko un horeogrāfe Olga Žitluhina viens ar otru veiks eksperimentu, atsaucoties politiķu aicinājumam bezdarba situācijā pārkvalificēties. Tallinas teātra "NO 99" dramaturgs Ēro Epners un Igaunijas valdības sabiedrisko attiecību konsultants Daniels Vāriks, kas šopavasar nodibinājuši partiju "Vienotā Igaunija", dalīsies pieredzē, kā pārņemt varu, bet mediju attiecību un krīzes komunikācijas speciālists Jānis Riņķis atklās sabiedrības viedokli manipulējošo mehānismu noslēpumus. Performances māksliniece Margita Zālīte ar šūpuļdziesmu palīdzību ir iepazinusi migrantu identitāti Berlīnē, bet organizācijas TippingPoint vadītājs Pīters Gingolds no Londonas jau desmit gadu veicina sadarbību starp māksliniekiem un zinātniekiem, lai pievērstu uzmanību klimata pārmaiņu problēmām. Kanādas rakstnieks un ekscentrisku izrāžu autors Džeikobs Vrens (kurš piedalās arī festivāla izrādē "Optimisma Antoloģija"), kritizējot kapitālismu, mekēs ceļus, kā tomēr ieklausīties varā, bet apvienības "Orbīta" dzejnieki Sergejs Timofejevs un Artūrs Punte iepazīstinās ar padomju diskotēkas fenomenu, kas bija kļuvis par savdabīgu informācijas mediju.

Maratona starts paredzēts sestdien, 28. augstā plkst. 12:00 Andrejsalas Peldošajā darbnīcā, distances garums - deviņas stundas. Kā jau maratonā, iespējams izvēlēties īsāku distanci un izlases kārtībā apmeklēt daļu no "Domāšanas maratona" mākslinieku un ekspertu sagatavotajiem priekšnesumiem. Biļete uz "Domāšanas maratonu" ietver visus priekšnesumus, kā arī vienreizēju iespēju noklausīties strapgalaktisko post-avangarda pionieru "Krupja klade" koncertu un festivāla noslēgumu plkst. 22:00 turpat Peldošajā darbnīcā.

Informācija par pārējo festivāla programmu un biļetēm mūsu mājas lapā www.theatre.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV