Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Klajā nākusi Salmana Rušdi grāmata "Florences burve"

Guntis Arājs, 19.08.2010. 11:40

Apgādā "Atēna" nākusi klajā Rušdi grāmata "Florences burve".
Klajā nākusi Salmana Rušdi grāmata "Florences burve"

Slaids, gaišmatains, jauns eiropietis, kurš dēvējas par Mogoru dell' Amori jeb Mīlas Mogolu, ierodas īstā Lielā Mogola — imperatora Akbara — galmā un sāk savu stāstu, kas pamazām kļūst par apsēstību visai ķēniņa galvaspilsētai. Svešinieks apgalvo, ka viņa māte ir sen zudusi Mogolu princese, Akbara vectēva Bābara jaunākā māsa Kara Köza jeb Melnace, brīnumaina skaistule, kam piedēvētas burvju spējas. Princesi sagūstījis vispirms uzbeku karavadonis, pēc tam — Persijas šāhs, bet visbeidzot par viņas mīļāko kļūst Argalja — Florences algotnis, osmaņu sultāna armiju virspavēlnieks. Argalja atved mīļoto sev līdzi uz Florenci, viņas klātbūtne tūdaļ apbur pilsētu, un tam seko lieli sarežģījumi. "Florences burve" ir romāns par sievieti, kura cenšas pati lemt savu likteni vīriešu pasaulē. Šajā romānā sastopas divas pilsētas, kas tikpat kā nepazīst viena otru: hēdoniskā Mogolu galvaspilsēta, kuras spožo imperatoru ik dienu nomāc jautājumi par ticību, iekāri un dēlu nodevību, un tikpat jutekliskā Florences pasaule, kur valda ietekmīgas kurtizānes, filosofi humānisti un necilvēcīgas mocības un kur Argaljas bērnības draugs Makja — Nikolo Makjavelli — sāpīgi piedzīvo to, cik brutāla īstenībā ir vara. Izrādās, ka abas šīs pasaules, tik tālas viena otrai, ir gluži neticami līdzīgas un pār abām valda sieviešu burvju spēks. Taču — vai Mogora stāsts ir patiess? Un, ja ir, tad kas noticis ar zudušo princesi? Bet, ja viņš ir melis, — vai viņam par to jāmirst?

Mana pirmā vēlēšanās, kad pabeidzu lasīt šo grāmatu, bija: sākt no sākuma un lasīt to vēlreiz. Tāpat kā visos Rušdi darbos, arī šeit rotaļīgums, kaislība, erudīcija un jutekliskums cieši saaužas kopā. Romāns ir ārkārtīgi bagātīgs, izprotams vairākos līmeņos, [..] viens no viņa labākajiem.
Ketrina Lokerbija, The Scotsman

"Florences burve" ir izsmalcināts Rušdi darbs. Gadījumā, ja mums būtu piemirsies, ka Austrumus un Rietumus aptverošu stāstu viņš prot izstāstīt labāk par visiem, kas raksta angļu valodā, tad šis romāns liks to atcerēties.
Sunday Telegraph

Salmans Rušdi neapšaubāmi ir viens no mūsu dižākajiem stāstniekiem.
The Daily Herald

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV