Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Atklās Ārzemju mākslas muzeja noslēdzošo izstādi Rīgas pilī

Natālija Sujunšalijeva, 03.09.2010. 10:55

Slēdzot izstāžu darbību Rīgas pils telpās, no 3. līdz 30. septembrim Ārzemju mākslas muzejs (Pils laukumā 3, Rīgā) piedāvā apmeklētājiem konceptuālu izstādi „Krustceles un ar Dievpalīgu!", ko veidojis Sanktpēterburgas fotomākslinieks Zahars Kolovskis.
Atklās Ārzemju mākslas muzeja noslēdzošo izstādi Rīgas pilī

Zahars Kolovskis ir viens no pazīstamākajiem fotomāksliniekiem Sanktpēterburgā (Krievija). Viņa personālizstāde ir izvēlēta kā simbols Ārzemju mākslas muzeja 90 gadu izstāžu darbības noslēgumam Rīgas pilī.

Zahars Kolovskis ir dzīves filozofs ar vērojošu attieksmi pret notiekošo un nenotiekošo, spēju ieraudzīt mainību un attīstību lietās un parādībās, kas ir ap mums. Mākslinieka fotogrāfijās vienlaicīgi atspoguļojas īpatnējs smalks humors un kaila, rūgta dzīves patiesība. Mūsu ziņā ir atšķirt vienu no otra. Autors eksperimentē – ar tehnikām, skatītāja uztveri, žanriem un sižetiem. Mēs esam dalībnieki šajā eksperimentā. Kolovskim sižets kļūst par informācijas avotu prevalējošai idejai. Lakoniskums un daudznozīmīgums ļauj interpretēt un var radīt katram savu pareizo tēlu.

Profesionāli ar fotogrāfiju Kolovskis sāka nodarboties 1972. gadā. Līdz 2003. gadam viņš bija Valsts laikmetīgās mākslas centra Sanktpēterburgas filiāles direktors, kopš 2003. gada ir Krievijas Federācijas Kultūras ministrijas Valsts fotogrāfijas centra „ROSFOTO" ģenerāldirektors. Zahara Kolovska darbi atrodas dažādu muzeju krājumos, t. sk. Krievu muzeja kolekcijā.

Šīs izstādes centrā ir Zahara Kolovska fotografētās Krustceles. Tā ir vieta, kurā uz mirkli apstājas un novērtē situāciju. Krustceles ir iespēja mainīt kursu. Krustcelēs ir jābūt uzmanīgam – tā ir dzīvīga vieta, kur kāds var uzbraukt vai uzskriet virsū. Citiem vārdiem, ārējie apstākļi var likt pasteigties, piebremzēt vai koriģēt mūsu mērķa sasniegšanu. Pārnestā nozīmē krustceles ir iespēja pāriet citā ritmā vai – vēl labāk – visu sākt no jauna.

Izstādes nosaukumā ir vēl divi vārdi: ar Dievpalīgu! Tas ir vēlējums mums pašiem un visiem Jums. Lai izdodas! 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV