Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Anša Rūtentāla kustību teātra izrāde „Satiksme"

Ilze Malaševska, 03.09.2010. 11:44 | komentāri (2)

Kustību teātra izrāde „Satiksme" ir horeogrāfes Santas Grīnfeldes veidots stāsts par cilvēku nemitīgiem centieniem satikties un saprasties. Tik nemitīgiem, ka tas jau kļūst par pašmērķi.
Anša Rūtentāla kustību teātra izrāde „Satiksme"

Galerijas:

Nemanāmais laika ritējums Anša Rūtentāla kustību teātra veikumā ir faktors, kurš ierosina nepārtrauktu kustību – vienmērīgu plūdumu, kas sasaucas ar dabas harmoniju vai eksplozīviem centieniem izlauzties no ieņemtās telpas un veidot vai vismaz mēģināt veidot attiecības. Tam visam pa vidu ir cilvēka cīņa par esamību, emocijas un domas, kas ir karstas kā pankūkas uz sakarsētas pannas, iekšējās pretrunas un harmonijas meklējumi, kas caurstrāvo dažādās kuba jeb četru cilvēku personības šķautnes.

Kustību teātra pamata maņas ir redze un dzirde, sajūtas un intuīcija. Viss, kas spēlējas ar cilvēka iekšējo pasaules daļu, liekot domāt un saprast, izprast un sajust. Redze ir cieši savienota ar domāšanu, jo, katra kustība, katrs kailas kājas sitiens pie teātra zālē esošās pamatnes „Satiksmē" var iezīmēt punktu, kad viss esošais sabrūk un rodas kas jauns. Nemitīgi kūsājošo enerģiju, ko uz skatuves notur Alise Berga, Guna Bīriņa, Vilnis Bīriņš un Andris Ločmelis, palīdz noturēt arī muzikālais pavadījums, kas gan uzbur ainu, ļaujot sajust harmoniskās vibrācijas, gan pasvītro katra varoņa dažādos ceļus.

Anša Rūtentāla Kustību teātra dibināšanas datums ir meklējams 1978. gadā, kad galvenais vēstījums balstījās uz mūzikas vizuālu interpretāciju, izmantojot kustību, formu, skaņu un kompozīciju telpā, krāsu un gaismu. Pats Kustību teātra dibinātājs nepiedāvā zināmu vai skaidri saprotamu gala rezultātu vai viennozīmīgu stāstu, drīzāk gan dažādu komponentu veidotu mākslas darbu, kas pakļaujas katra cilvēka sajūtām.

Izrāde "Satiksme" tiks demonstrēta šodien, 3. septembrī, plkst. 19:00 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē.

Foto: Ingus Evertovskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV