Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Kultūras muzejā „Dauderi" atklās mobilo izstādi „Patiesība par Lielvārdes jostu?"

Ilze Jākobsone, 06.09.2010. 12:52

No 10. septembra Kultūras muzejs „Dauderi" aicina uz mobilo izstādi „Patiesība par Lielvārdes jostu?". To sagatavojusi Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāja, autoritatīvā latviešu etnogrāfijas speciāliste Ilze Ziņģīte sadarbībā ar muzeja mākslinieku Ģirtu Boronovski.
Kultūras muzejā „Dauderi" atklās mobilo izstādi „Patiesība par Lielvārdes jostu?"

Lielvārdes jostu parasti piemin vienskaitlī – kā kaut ko vienreizēju un vienīgo. Tomēr Latvijas Nacionālajā vēstures muzeja krājumā glabājas 75 autentiskas Lielvārdes novada tautastērpa jostas – katra ir citādāka un unikāla savā vienreizīgumā. Tā arī ir lielākā Lielvārdes jostu kolekcija Latvijā, kas saglabāta līdz mūsdienām.

Izstādē ,,Patiesība par Lielvārdes jostu ?" LNVM autentiskie krājuma priekšmeti apskatāmi izdruku veidā, tās papildina skaidrojošas anotācijas.

Lielvārdes josta uzskatāma par izcilu tautas audēju roku darbu. Divkrāsu (sarkans, balts) rakstaina audene, kam vidū vai malās ieausts - biežāk zaļš, retāk – zils vai violets pavediens, ar mainīgu raksta motīvu (ģeometrisko ornamentu). Vēsturiski tās ģeogrāfiskā izplatība ir Jumpravas, Kastrānes, Krapes, Lauberes, Lēdmanes, Lielvārdes, Madlienas, Meņģeles un Rembates pagasti.

Kaut arī citu novadu jostas tāpat izceļas ar rakstu variāciju bagātību, tieši Lielvārdes josta kļuvusi par pamatu mūsdienu mītam par jostas ļoti seno izcelsmi, par tās ornamentā ielikto īpašo kosmisko kodu. Lielvārdes josta tautas apziņā dzīvo savu neatkarīgu - simbolizētu dzīvi, tās motīvs bieži tiek izmantots mūsdienu kultūrvidē.

Lielvārdes jostas kā nozīmīga tradicionālās kultūras vērtība ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Lielvārdes jostās saglabātie raksti bieži simbolizē Latviju un latviskumu pasaules telpā.

Muzejs sadarbībā ar Latvijas suvenīru veidotāju apvienību NicePlace izveidojis arī vairākus suvenīrus ar Lielvārdes jostu rakstiem – audekla somu, T-kreklu, kartītes.

Mobilais formāts izvēlēts ar mērķi parādīt izstādi par Lielvārdes jostu arī citviet Latvijā. Novadu pašvaldības vai iestādes var pieteikties uz izstādi, sazinoties ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Izstāžu un muzejpedagoģijas nodaļu (tel. 67221357). „Patiesība par Lielvārdes jostu?" aplūkojama „Dauderos" arī oktobrī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV