Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Saldā „Saldumu pilsēta" kino "Rīga"

Ilze Malaševska, 07.09.2010. 10:22

Režisora Kaspara Gobas dokumentālā filma „Saldumu pilsēta", kas ir skatāma kino "Rīga", ir salds stāsts ne tikai par Rīgas saldumu fabrikām un to ekonomisko izaugsmi, bet arī par cilvēkiem, kas ik dienas pavadījuši pie mehāniskajām iekārtām, gatavojot šķietami ikdienišķos našķus.
Saldā „Saldumu pilsēta" kino "Rīga"

Konfektes un ledenes, tortes un šokolāde, zefīrs un marcipāna figūriņas ir daļa no Rīgas vēstures, kas jau 140 gadus ir latviešu ikdienā.

Viss sākās ar kungu vārdā Teodors Rigerts, kurš 1870. gadā uzsāka šokolādes ražošanu Rīgā un nodibināja šokolādes fabriku, nosaucot to savā vārdā. 1910. gadā Vilhelms Ķuze atvēra savu šokolādes darbnīciņu, kas kļuva par otru lielāko spēlētāju saldumu biznesā. 1925. gadā Rigerta uzņēmuma nosaukums tika mainīts uz akciju sabiedrība „Laima", bet padomju vara, nacionalizējot uzņēmumus, Ķuzes šokolādes darbnīcu pārsauca par „17. jūniju". Padomju vara saldumu ražošanu Latvijā sadalīja tā – šokolādes konfektes „Laimai", cepumi un marcipāns „17. jūnijam", karameles un marmelāde „Uzvarai". Par „17. jūniju" Ķuzes uzņēmums tika saukts gandrīz līdz mūsdienām, kad 1990. gadā to pārdēvēja par „Staburadze". Šobrīd šie nosaukumi – „Staburadze", „Uzvara" un „Laima" – ir apvienotas zem daudzsološākā un zināmākā nosaukuma – „Laima".

„Saldumu pilsēta" slēpj sevī stāstu par 140 gadu ilgu rūpalu un cilvēku dzīvēm, kurām bijusi liela loma saldumu vēstures veidošanā. Filma stāsta par fabrikas darbinieku nesavtīgo darbu un atbildību, par mīlestības spēlēm, kas savedusi kopā marmelādes veidotāju un tehniķi, par īpašu centību un mīlestību, ko darbinieki iegulda, ar mazas otas triepieniem apgleznojot ikvienu marcipāna zaķīti.

Filmas režisors vēlas uzsvērt, ka patiesais cilvēku ieguldījums ir bijis panākums tam, ka šobrīd mums ir savi saldumi, sava „Laima", kas kārdināt iekārdina ikvienu filmas skatītāju. Un tieši tāpēc mutē sarosās siekalas un no skatītāju rindām atskan nopūtas, it kā atmiņās attaustu bērnībā sajustās vai kaut nedaudz rokās turētās ledenes vai šokolādes konfektes. Skatītājus kārdināt iekārdina baltās zefīra sniega bumbas, kas slīd pa konveijera lenti, marcipāna figūriņas, kas no kundzes gados saņem mazus krāsas otas triepienus un lēnām iegūst skaidras aprises. Atskanot aplausiem un filmas beigu titriem ritot, mazo bērnu un viņu māmiņu sejas rotā smaidi, bet acīs redzama gremdēšanās bērnības atmiņās.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV