Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Notiks mākslas projekta „Octopus" prezentācija

Evelīna Vanaga, 14.09.2010. 09:20

24.septembrī no plkst. 12.00 līdz 17.00, Bauskas ielā 20 notiks jaunā mākslas projekta „Octopus" prezentācija. Pasākumā piedalīsies mākslinieki Edmunds Lūcis (Luce), Juris Andersons, Anda Poikāne, Edgars Mucenieks, Dace Lucia K, Pēteris Taukulis un Justīne Lūce.
Notiks mākslas projekta „Octopus" prezentācija

„Octopus" [latviski – astoņkājis] tāpat kā astoņkājis Pols, kas nesenajā Pasaules čempionātā futbolā kļuva slavens, jo nojauta vairāku futbola spēļu uzvarētājus, arī ir gaišreģis, spējot paredzēt, kas būs nākotnes uzvarētājs mākslā.

Tas ir projekts „Octopus", kas stāv uz septiņām kājām - Edmunds Lūcis (Luce), Juris Andersons, Anda Poikāne, Edgars Mucenieks, Dace Lucia K., Pēteris Taukulis un Justīne Lūce. „Octopusa" kājām ir kontraverss raksturs un viena galva. Tā iestājas par transformētu tagadni un subtilu nākotnes elpu. Starptautiskajam projektam „Octopus", kas darbosies arī citās pasaules valstīs, māksliniekus uzaicinājusi Evelīna Vanaga, kas mākslas pasākumu koordinēšanā pieredzi guvusi Lucernā, Cīrihē un Venēcijā.

Viena „Octopus" kāja fascinē ar sajūsmu par sevi. Kā Narciss tā nebeidz tīksmināties savā spogulī, kaut sevi pārzina arī no kreisās puses. Otra „Octopus" kāja ir izmēģinātājs un Dullais Dauka. Tam nepietiek ar sevi, tas gozējas grafiti paēnā ar augsti paceltu plēvi kā urbānā spēka karogu, apelējot tā nepieciešamību kā urbānās civilizācijas priekšposteņa ieroci. Viņš draudīgi un skarbi šmucējas pa siltumnīcu plēvēm, kur kā naivais meklētājs apstājas pie simboliem un zīmēm. Trešā kāja ir monumentāla un stipra, kas labprāt gribētu, lai būtu veidota no vairākiem materiāliem, rādot visiem savu empātisko izpausmi. Ceturtā kāja ir visurgājējs, mēģinot sintezēt visas vienības, lai neizpaliek maiņspēle starp tausti, uztveri un attēlošanu. Viņš kā karavadonis norāda uz tiesībām, kuras garantē „Visiem viens likums". Piektais un sestais astoņkāja tausteklis ir pavisam jauns. Tie abi divi ir strauji un augoši, taču savu pozīciju vēl meklē kognitīvā veidā. Septītā „Octopusa" kāja, kaut pieredzējusi dažādus latentos okeāna draudus, ir sentimentālā un pārdomu kāja, kas nebeidz sapņot par to, kurp labāk doties. Lai arī katra kāja pati par sevi ir ļoti individuāla, visas septiņas „Octopusa" kājas vieno fripenālā konglugācija kā izteiksmes forma.

Savus pirmos taustekļus „Octopus" izlaiž Rīgā, lai tālāk dotos uz Šveici un Vāciju. Par projekta „Octopus" starta punktu izvēlēta kādreizējā Rīgas apavu fabrika „Pirmais maijs" Bauskas ielā 20, kur 24.septembrī no pulksten 12.00 līdz 17.00 būs iespējams iepazīties ar „Octopus" septiņām kājām. Astotā kāja noklīdusi. Ja to kāds atrod, lūdzu, ziņot.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV