Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Nogurusī valsts. Izrāde "Karaliste" Artelī

Eņģelis, 17.09.2010. 14:59

Šodien, 17. septembrī, klubā "Artelis - gandrīz teātris" Teātris TT sāk sezonu ar izrādi, kurā stāstīts ne tikai par izdomāti reālām valsts pārvaldes iekārtām Latvijas teritorijā, bet arī uzdod jautājumu, vai latvieši jau pieraduši aprobežoties ar tualetes humoru un alu.
Nogurusī valsts. Izrāde "Karaliste" Artelī

Galerijas:

Gandrīz teātris "Arsenāls" sāk sezonu ar lugu, ko radījis dramaturgs un režisors Lauris Gundars. "Karaliste" ir leļļu tehnikā iespēlēts stāsts par to, ka par karali var būt jebkurš no mums un kādas nastas ir jānes šādai personībai. Mežzinis Jānis ir izraudzīts kā nākošais valsts galva pēc neitrālā ārzemnieka Renāra I nāves, lai tautiešiem beidzot būtu īsts savējais. Par viņa rezidenci tiek iekārtota tā pati māja, no kuras viņš nācis, un Jāņa uzticamākie pavalstnieki izrādās viņa kaimiņi. Izrādē vairāk vai mazāk pārstāvētas visas latviešu sabiedrības grupas, sākot no padumja sētnieka, iedzērāja un "krieveļa" līdz pat "uberpatriotiskai" dzejniecei, datoriķim un meitenītei mutes brūķētājai. Visas lomas, kuru skaits pat pārsniedz piecpadsmit, iespēlē Laila Kirmuška, Jānis Kirmuška, Pēteris Šogolovs un Edgars Lipors.

Tomēr visa latvietība tiek definēta kā tauta ar minimālu procentuālo minoritāti, kā šašliku rijēji un "nāliķi". Alkoholisma un "jāšanās" ironija, kura šad tad ir arī vietā un krietni spīdoša, pārsvarā tomēr nerada nekādu vīziju par to, vai "Karaliste" ir radīta kā cinisks manifests par mūsējiem vai arī, radītājiem pašiem nepamanot, uzsver latviešu klasiskās skatuves pārklāšanos un neorģinalitāti. To pastiprina arī speciāli uzvedumam radītās Mārtiņa Brauna melodijas, kas ietin Egīla Zirņa radītos dziesmu tekstus. Brauns mūziku skatuvei radījis pēc piecpadsmit gadu pārtraukuma, jo bijis nelaimīgs pēc iepriekšējās lugas izgāšanās. Tagad nolēmis riskēt atkal. Taču vai "deja-vu" atkārtosies pēc "Karalistes", par to varēs spriest seansu beigās.

Diskutabls izrādījies režisora izteikums, ka "uzskats, ka lelles ir tikai bērniem, ir aizvainojošs." Taču teātra vērotājam jau vismaz piecgadi problēmas nesagādā trupas "Umka.lv" patiešām pieaugušo izrādes; kā šī gada piemērus jau var minēt Mārča Lāča "Novakaru:Kopsavilkumu", Mārtiņa Eihes priekšmetu izrādi "Kāzas" u.c. Bet ļoti veiksmīgi ir atainoti karaļa padomnieki, kuri vistiešākajā un pārnestākajā nozīmē varētu kandidēt uz vārdu "Svēteļi" ne tikai izskata, bet arī izturēšanās ziņā.

Izrādi "Karaliste" nebūt nevajadzētu saistīt ar priekšvēlēšanu sindromu. Tās klajā laišana bija ieplānota gadu atpakaļ, tomēr, laikam visam bija jānotiek tā, ka Teātra TT uzvedums dienasgaismu ieraudzītu tieši tagad. Taču tā izrādījusies nedaudz polit- un sociālnekorekta, kā arī tiek apgāzts kārtējais režisora apgalvojums, ka "dziesmotajā komēdijā pieaugušajiem ir apspēlēta gan mīlestība cilvēku starpā, gan arī indivīda mīlestība pret valsti." Par mīlestību pret valsti viss ir skaidrs, taču nez vai mīlestība cilvēku starpā vienmēr norāda tikai uz seksu priekšā un pakaļā.

"Karaliste" ir diezgan parasts skatuves priekšnesums, kas ne kārtīgi parodē, ne bezbēdnīgi izsmej. Iespējams, ka joku koncentrācija būtu daudz pamatotāka, ja šī izrāde izrādītos pusstundu īsāka, nevis divas stundas demagoģijas. Tomēr arī to saturu un konceptu vajadzētu apsvērt vēlreiz. Karalisti ar jokiem zem jostas vietas neizglābsi.

Izrādes klubā "Artelis", Blaumaņa ielā 32, notiks 17., 18., 19. un 20. septembrī plkst. 19.00. Biļetes – www.biletes.1188.lv.

Foto: Jānis Deinats

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV