Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

„Arsenāla" kino maratons turpinās arī šajā nedēļas nogalē

Zane Dzene, 24.09.2010. 15:10

Šajās brīvdienās Starptautiskā kino foruma „Arsenāls" ietvaros vēl var paspēt ielūkoties pašmāju un pasaules kino saražotajā, turpinot nedēļas filmu maratonu, par ko šoruden izrādīta pārsteidzoši liela skatītāju interese.
„Arsenāla" kino maratons turpinās arī šajā nedēļas nogalē

Sestdienas pēcpusdienā kino „Rīga" lielajā zālē tiks demonstrēta ukraiņu režisora Maksima Vasjanoviča dokumentālā filma „Mamma nomira sestdien virtuvē", kas savā pirmajā seansā pašā festivāla sākumā pārsteidza skatītājus ar neviltotu un emocionālu veltījumu tēvam. Filma ir autobiogrāfisks stāsts – mazā Maksima atmiņas par tēva karjeras sapņiem, kas tomēr tiek ziedoti ģimenes labā.

Otro seansu festivālā piedzīvos arī Daniela Vegas un Diego Vegas filma „Oktobris", kas izvērtusies par spilgtu debiju abiem režisoriem, saņemot arī starptautiskas žūrijas atzinību. Peru galvaspilsētā Limā dzīvojošā augļotāja Klementa rokās nonāk zīdainis, savedot kopā divus pēc emocionāla siltuma un cilvēciskās klātbūtnes alkstošus vientuļniekus. Filma īsti piemērota septembra noslēgumam, kad tik tikko sācies rudens jau vēsta par iekšējo nepieciešamību būt tuvāk un būt kopā.

Kino „Rīga" mazajā zālē pilnā sparā rit Baltijas filmu skate, piedāvājot noskatīties jaunāko un labāko no Baltijas valstīs pēdējos gados tapušā kino. Skates atklāšanas ceremonijas pārsteigums Roberta Rubīna satriecošais stāsts par radošo latviešu nākotni, filma „Kā tev klājas Rūdolf Ming?" skatāma plkst. 13:30 apvienotā seansā ar filmu „Upe", ko režisoru pāris no Lietuvas Jūlija Gruodiene un Rimants Gruodis veidojis kā ieskatu kādas Lietuvas nomalē dzīvojošo ikdienā, kas cieši saistīta ar garām plūstošo upi – vienīgo ceļu, kas ciema ļaudis savieno ar pilsētu.

Pulksten 16:00, savukārt laiks Baltijas animācijai: Skučas Antanas emocionālā monofilma „Bērnības dienasgrāmata" un Kārļa Vītola transcendentālās spēles filmā „Aptumsums", kas šogad tika izrādīta animācijas filmu festivālā Anesī.

Tiem, kas alkst atgriezties salīdzinoši nesenā pagātnē, kas tomēr tik ļoti atšķiras no šodienas tīri iespēju un sabiedrisko vērtību ziņā, „Arsenāls" iesaka vēl vienu dokumentālo darbu, šoreiz no Igaunijas, filmu „Disko un atomkarš". Tiem, kas kaut uz brīdi padzīvojuši Dzelzs priekškara „apdalītajā" pusē, filma būs kā patīkams toreizējās noskaņas atgādinājums. Laikā, kad šķietami nekas ,nekur un nekādīgi nevarēja notikt apejot padomju cenzūru, tomēr bija ne mazums cilvēki, kas pamanījās uztvert ne vienu vien „sabiedrību degradējošu" vēsmu no Rietumiem.

Vakara noslēgumam filma „Atvars" – lietuviešu zēna stāsts par bērnību, draudzību un mīlestību, un „Metropija", filma, kas pārstāv baltiešiem tik tuvo Ziemeļvalstu kino un spilgti parāda jaunākās animācijas iespējas mūsdienās un to veiksmīgu izmantojumu, nezaudējot filmas visai sarežģīto vēstījumu.

Tiem, kas vēl „nenoķēra" biļetes uz modīgā „vintāžista" Havjēra Dolāna filmu „Iedomātās mīlestības", kas tiks demonstrēta svētdienas vakarā kino „Rīga" lielajā zālē, festivāla organizētāji ir sarūpējuši filmas papildseansu šo sestdien kinoteātrī „K Suns" plkst. 14:00. Nenokavējiet, filma ir vienas saulainas sestdienas pēcpusdienas vērta.

Noslēdzot festivāla nedēļu, svētdien kino „Rīga" lielajā zālē atkārtotos seansus piedzīvos Klēras Denī filma „Baltādainie", Manuela de Oliveiras gleznainā „Dīvains gadījums ar Andželiku", kā arī plkst. 18:00 vērojama šīgada „Arsenāla" fokusu – Japānas kino – pārstāvošā „Tokijas sonāte", emocionāli spēcīga filma par mūsdienu skarbajā sabiedrībā ierauto cilvēku likteņiem, nepiepildītiem sapņiem un iekšējo cīņu pašam ar sevi.

Mazajā zālē turpinās Baltijas kino programma, piedāvājot Anda Miziša spēlfilmu „Medības" apvienojumā ar igauņu animāciju „Gaisā". Tāpat kopīgā seansā plkst. 16:00 skatāma Jurģa Krāsona ironiski dokumentālā animācija „Norīt krupi" un igauņu režisora Marko Rāta savdabīgā pasaka pieaugušajiem - „Sniega karaliene".

Iespējams, emocionāli dziļākās filmas no šīgada „Arsenāla" programmā sastopamajām, sajūtu drāma „Ala" un eksotiskās Indonēzijas pieteikums Eiropas kino skatuvei „Akla cūka grib lidot" noslēdz svētdienas vakaru kino „Rīga" mazajā zālē, kamēr kinoteātrī „K Suns" tematisku punktu „Arsenāla" kino maratonam pieliek japāņu 1960.gadu brīnumdarbs Kijū Jošidas filma „Slaisti".

Festivāla organizatori aicina jau savlaicīgi iegādāties biļetes uz vēlamajiem seansiem un izmantot katru iespēju savā kino „arhīvā" pieplusot vēl pāris labu filmu.

Foto: Kadrs no lietuviešu dokumentālās filmas "Upe"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV