Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Mākslas darbinieku namam - 65

Ilona Brūvere, 30.09.2010. 10:31

Kad pirms sešdesmit pieciem gadiem gleznotājs Ojārs Ābols pie nama Vaļņu ielā 9 piestiprina plāksnīti ar uzrakstu „Mākslas darbinieku nams", viņš atklāj jaunu tikšanās vietu Rīgas centrā, kur gadu desmitiem strādā tie, kam dzīvē vajag ko vairāk kā ēst un gulēt. Literāti, rakstnieki, mākslas zinātnieki, režisori, arhitekti un gleznotāji. Mākslas darbinieku nams ir tikšanās vieta māksliniekiem un skatītājiem. Šeit ir laiks iepazīt un uzzināt vairāk vienam par otru. Laiks literatūru, teātri, mākslu un kultūru ieraudzīt un saprast tādu, kāda tā ir īstenībā. Kā laika stenogrammu, sirdspukstus, kas nekad nav dzirdami no skatuves rampas vai oficiālo izstāžu atklāšanas reizēs, bet gan tepat blakus.

Mākslas darbinieku nams 2010. gada sezonu uzsācis ar jubilejas koncertiem, kas piesaistījusi plašu publikas interesi un jaunu mērķauditoriju. Nams ekonomiskās krīzes laikā atkal kļūst par publikas un mākslas darbinieku tikšanās vietu ar demokrātisku biļešu politiku un plašu kultūras programmu: koncertiem jauniešiem, laikmetīgiem kultūrizglītojošiem cikliem "Dominante" un "Picasso".

Šogad Mākslas darbinieku namā koncertējuši Pits Andersons, Anta Eņģele, "Borowa Mc", Austra Pumpure un Austrasbērni, Goran Gora un "Suņa stunda". Septembrī notikušas Akurātera muzeja viesizrādes ar izcilo Jura Kulakova un Viktora Jansona Ziemeļnieka iestudējumu. Karoga svētkos 8. oktobrī Mākslas darbinieku namā notiks grupas "Dzelzs vilks" koncerts, bet 13. novembrī koncertē "Keksi".

Jubilejas mēnesī plānotas trīs jubilejas izrādes kopā ar Dailes teātra aktieri Lauri Dzelzīti "Hemingveja brīvdienas", kur skatītāji sešdesmito gadu restorāna atmosfērā varēs ceļot Laika mašīnā - iepazīties ar unikāliem kinoarhīva materiāliem un iejusties 60 gadu dzīves poēzijā un prozā. Tā laika dziesmas dzirdēsit vokāli instrumentālā ansambļa "Hemingveja brīvdienas" izpildījumā. Mākslas darbinieku nama jubilejas pasākuma izrādes publikai būs piejamas 29. oktobrī un 5. novembrī.
Savā sešdesmitpiektajā dzimšanas dienā nams Vaļņu ielā atvērts izcilu personību tikšanās reizēm, literārajiem lasījumiem, koncertiem, filmām, izstādēm, sarunām par dzīvi un mākslu, semināriem, strīdiem, eksperimentiem un jauniem radošiem panākumiem. Mākslas darbinieku nama karogu pie nama Vaļņu ielā 8. oktobrī 18.00 mastā cels mākslinieks Jānis Anmanis.

Tikšanās klubā "Picasso" Mākslas darbinieku nams organizē sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību, Teātra savienību, Kinematogrāfistu savienību un fimu studiju "Kinolats", lai publiku iepazīstinātu ar plašu kultūras, mākslas, literatūras, mūzikas un teātra personību loku, kā arī jaunākajām kultūras aktualitātēm Rīgā. Klubā "Picasso" viesoties aicināti Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudzīņš un aktrise Zane Daudziņa, dzejniece Andra Manfelde, kinorežisors Jānis Streičs, aktrise Katrīna Pasternaka. Fotogrāfs Gunārs Binde. Aktrise un astroloģe Akvelīna Līvmane un leģendārā latviešu māksliniece Džemma Skulme. Kultūrizglītojošais cikls "Dominante" šogad skatītājiem piedāvā 40 izcilu kultūras personību portretus.

Vārds "māksla" plašākā nozīmē raksturo ikvienu civilizētas sabiedrības attīstītu darbību, kas balstās uz zināšanām, priekšstatiem, prasmi un intuīciju. Māksla ir cilvēka kultūras produkts, radošā darba rezultāts. Un mākslas darbinieks ir ikviens, kas iesaistīts šai procesā kādā no mākslas jomām - glezniecībā, teātra un kino mākslā, mūzikā, literatūrā, fotogrāfijā , kultūras politikā, tāpat kā ikviens, kas ieinteresēts šo jomu un demokrātiskas, radoši atvērtas sabiedrības attīstībā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV