Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"Dāmas un Kungi – šie ir The Rolling Stones" filma kinoteātrī "Rīga"

Eņģelis, 06.10.2010. 15:35

Tūlīt pat, 7.oktobrī, kino "Rīga" demonstrēs maģisku un hipnotisku filmu par "pēdējo" roka nesēju "The White Stripes" Kanādas koncertūri. Taču pirms nedēļas skatītājiem bija iespēja noskatīties unikālu materiālu septiņdesmito mūzikas koncertdzīvē – leģendāro koncertfilmu "Ladies and Gentelmen: The Rolling Stones". Muzikālā filma, kura, tikai pateicoties "Rīgai", ir oficiāli nonākusi pie mums.
"Dāmas un Kungi – šie ir The Rolling Stones" filma kinoteātrī "Rīga"

Jaunā, digitāli remasterētā Rollina Binzera (Rollin Binzer) 1974.gada filma sasniedza skatītājus tikai divas nedēļas atpakaļ, kad tās teātru pirmizrādes 16. un 17. septembrī notika visapkārt pasaulei. Tai klāt tika pievienots vēl nesen filmēts materiāls ar Miku Džegeru (Mick Jagger), kur mākslinieks atklāj vairākas neredzams lietas no šīs leģendārās koncertturnejas, pēc kuras "The Rolling Stones" uz krietnu laiku iekļuva lielāko koncertgrupu sarakstā.

Pēc tam, kad filmu izrādīja kinoteātros un pēcāk īpašos pasākumos un "zaļumballēs", tās reklāmisti saprata, ka nekāda veicināšana vairs nav vajadzīga – pietika vien ar tā laika ietekmīgāko promoutingu – vārda spēku. Cilvēki jau sen zināja, cik lielisks un krāšņs ir šis ieraksts un informācija no mutes mutē apceļoja sabiedrību.

Tomēr pienākuši citi laiki un, lai savāktu vērā ņemamu filmas apmeklētāju skaitu, vajag lielāku kampaņu. Tomēr lielākā problēma gan nav cilvēku kūtrums vai naudas maciņš. Uz "Ladies and Gentelmen: The Rolling Stones" bija atnākuši tie divdesmit cilvēki, kuri pazīst izpildītāju un kuri dievina jauneklīgo britu blūzroku ar glamroka iezīmēm – tātad mūzikas pazinēji. Novērojumi būs pavisam citi, kad izrādīs "The White Stripes" "Ziemeļblāzmas naktis", jo šī blice dominē tagad. Tad ieradīsies daudz vairāk ziņkārīgo un mūsdienu mūzikas korifeju pateicīgākie fani.
Taču šis ir pavisam cits kino. Bez zināma dokumentāla materiāla, taču ar citu stāstu. Par to, kā "The Rolling Stones" sapirkušies neskaitāmos bikškostīmus ar šallēm un pieskaņotiem gredzeniem uteņos "ap stūri", lai tikai izskatītos koši un nepiedienīgi. "Ripojošos akmeņus" viennozīmīgi var nosaukt par glamroka aizsācējiem, jo pēc viņiem arī citas blices sāka valkāt pieguļošu satīnu, spīgulīšus un izkrāsot un izrotāt acis ar citādiem kosmētiskiem štruntiem, kuri no sviedroiem un karstuma drūp nost. Protams, neaizmirstot par zīda jostām, kuras šad tad var aplikt arī ap kaklu.

Filmā izcili parādīts, kāds bija koncertu filmēšanas tradīcijas septiņdesmito sākumā. Kad operatori neķēra kadrus, gadījumus un notikumus tiem sekojot, bet kamera bija statiskā pozīcijā un filmēja visu, kas trāpījās kadrā. Tomēr tad pielietoja vairāk kameru, kuru kadri šaudījās ne mazāk aktīvi kā mūsdienās. Džegers gan atzinis, ka pašam nav paticis, ka tikai retumis video var redzēt visu grupu un nevienu pašu skatītāju. Tomēr pārņem pavisam fantastiskas sajūtas, kad kameras netiek līdzi solista aktivitātēm un sarkano toņu gaismas ietērpj bundzinieku Čārliju Vatsu (Charlie Watts) un pārējo grupu mistikas pārpilnā aurā.

"Dāmas un Kungi, šie ir The Rolling Stones" ietver dziesmas no grupas repertuāra 1972. gada tūres laikā. Viena dziesma gan nav iekļauta, tā ir "Rocks Off", jo, kā atzina Džegers, tad nevar live ierakstā iekļaut dziesmu, kur viņš visu laiku dzied šķībi un Kīts Ričards (Keith Richards) visu laiku nebliež pa pareizajiem toņiem. Atjaunotā video kvalitāte, lai gan ironiski, bet atsauc atmiņā septiņdesmito gadu pornofilmu stūrakmeni "Deep Throat".

Tomēr pats galvenais ir, kā Miks Džegers vēl aizvien "stilojas" pa skatuvi, Ričards izbauda savu spēli, bet Bils Vaimans (Bill Wyman) ir visstatiskākais basģitārists pasaulē, neskatoties uz to, kā pārējie no grupas eksplodē pie katras dziesmas. Ierakstā piedalās arī Miks Teilors (Mick Taylor; ģitāras) un trīs viesmākslinieki – Nikijs Hopkins (Nicky Hopkins; taustiņi), Bobijs Kīzs (Bobby Keys; saksofons) un Džims Praiss (Jim Price; trompete)
Dziesmu saraksts:

1."Brown Sugar"
2."Bitch"
3."Gimme Shelter"
4."Dead Flowers"
5."Happy"
6."Tumbling Dice"
7."Love in Vain"
8."Sweet Virginia"
9."You Can't Always Get What You Want"
10."All Down the Line"
11."Midnight Rambler"
12."Bye Bye Johnny" Čaka Berija (Chuck Berry) dziesmas kaverversija
13."Rip This Joint"
14."Jumping Jack Flash"
15."Street Fighting Man"

Nenokavējiet 7. oktobri, kad plkst. 20:00 kino „Rīga" uz lielā ekrāna vienīgajā seansā būs skatāma Emeta Maloja filma "The White Stripes: Ziemeļblāzmas naktis"/ "The White Stripes: Under Great White Northern Lights". Biļetes nopērkamas „Biļešu serviss" kasēs un www.bilesuserviss.lv, kā arī kino „Rīga" kasē. Biļešu cenas – 4.00 Ls, skolniekiem un studentiem, uzrādot apliecības – 2.50 Ls.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV