Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Filma „The White Stripes: Under Great White Northern Lights"

Aiga Leitholde, 09.10.2010. 16:17 | komentāri (2)

Ceturtdienas, 7.oktobra, vakarā kino „Rīga" apmeklētājiem tika dota unikāla iespēja redzēt filmu „The White Stripes: Under Great White Northern Lights", kuras galvenie varoņi ekscentriskais duets no Detroitas 2007. - savā desmitajā pastāvēšanas gadā devās turnejā pa Kanādu.
Filma „The White Stripes: Under Great White Northern Lights"

Kanādā „The White Stripes" spēlēja ne vien nakts šovus klausītāju piepildītās zālēs, bet arī sniedza negaidītus dienas koncertus skolā, bolinga hallē, uz kuģīša. Grupa lika izskanēt „vienas nots koncertam", skatuvi atstājot ar pēdējām nots vibrācijām. Atkārtot mirkļa burvību nav iespējams, uzskata grupas līderis Džeks Vaits, skaidrojot neordināro koncertu vietu izvēli. Mega papildina, ka šādi ir iespējams tuvāk iepazīt pilsētas, kurā duets ir ieradies tikai uz dienu. Pateicoties „The White Stripes" atvērtībai, 2005. gadā viņu koncertu bija iespējams noklausīties arī Rīgā „Sapņu fabrikā", un šīs ceturtdienas kino seanss ir interesentu piepildīts.

Filmas sākumā Džeks Vaits smaidot stāsta, ka par iebraukšanu Kanādā viņiem esot jāmaksā, lai gan ir uzauguši pie tās robežas. Kadāna ir daudzveidīga, ne visi zina, ka viņu pilsētā ir ieradusies pasaules slavena rokgrupa. Tas dod iemeslu jaunam stāstam un patiesam koncertam, kurā galvenā loma ir mūzikai, nevis grupas popularitātes statuss. Mūzika filmā skan daudz. Kopumā dziesmu sarakstu veido 16 dziesmas no visiem sešiem „The White Stripes" albumiem, spēlētas gan pilnā garumā, gan kopā sapludinātas. Grupas uzstāšanās ir ekspresivitātes piesātinātas. To pastiprina filmas krāsa – dūmakaini melnbalta ar „The White Stripes" raksturīgajiem sarkanajiem akcentiem. Un tā kādā koncertā neplānoti tiek nogāzts sarkanais sintezators. Džeks Vaits vēlāk komentēja, ka esot uz skatuves labprāt „sarežģa sev dzīvi". Proti, viņa ģitāras mediatori nav praktiski pielipināti pie mikrofona, ik reizi viņam tas ir uz skatuves jāsameklē, arī instrumenti nav nolikti „pa rokai". Šis nepraktiskums veicina nemitīgo tiekšanos uz tālāku attīstību. Mūziķis stāsta arī par iedvesmu, kuras iegūšanai noder piespiest sevi strādāt piecas dienas studijā, lai kā arī negribētos.

Kad ausīs beidza skanēt „The White Stripes" dziesmas, ir pienācis laiks izprast filmas īsto stāstu par „dvīņiem" Džeku un Megu. Sākotnēji uzskatīti par māsu un brāli, vēlāk izrādās, ka mūziķi ir bijuši precēts pāris. Pēc filmas noskatīšanās šķiet, ka viņi ir īstens vārda „soulmate" jeb dvēseļu radinieku personificējums. Mūziķu stāstu atklāj filmā izspēlēto dziesmu secība, kas zemtekstos atklāja attiecību transformāciju. „Ko tu teiktu cilvēkiem, kas uzskata, ka es tev neļauju runāt?" – Džeks Vaits beidzot ir nolēmis noskaidrot. „Es esmu klusa" – īsa un konkrēta ir Megas atbilde. Filmas noslēgums ir atvēts jautājumiem: Džekam dziedot "White Moon", Mega izplūda asarās. Pabeidzis dziesmu , viņš saudzējoši viņu apskauj. Vai tās ir beigas? Kam beigas? Klīst runas, ka „The White Stripes" uzsāks darbu pie septītā albuma, lai gan šobrīd Džeks ir nodarbināts grupā „The Dead Wheather". Laiks rādīs, bet „The White Stripes: Under Great White Norden Lights" atklāj ekspresīvās rokgrupas trauslāko emociju pusi, joprojām atstājot vietu noslēpumam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV