Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Dž.G. Balarda romāna „Kokaīna naktis” apskats

Nils Auziņš, 04.05.2007. 11:15 | komentāri (2)

Estrella de Mara ir greznu savrupmāju ciemats, kurā atpūšas gados vecāki bagātnieki. Nekas ārēji neliecina, ka šajā paradīzes nostūrī varētu notikt, kas īpašs, tomēr iepazīstot tuvāk ciemata vietējo sabiedrību atklājas, ka narkotikas, vardarbība un slepkavības ir miegainās sabiedrības dzinējspēks.
Dž.G. Balarda romāna „Kokaīna naktis” apskats
Šī bija viena no tām grāmatām, kurai palasot pirmās lapaspuses gribējās mest pie malas, jo likās, ka šis būs vēl viens kārtējais romāns ar krimināla rakstura sižetu. Tomēr labi, ka tā neizdarīju, jo attīstoties notikumiem grāmata palika arvien interesantāka un daudzpusīgāka.

Notikumu virkne, protams, sākas ar slepkavību – kādā mājā dzīvi sadeg vairāki cilvēki un nav šaubu, ka tā ir aukstasinīgi izplānota slepkavība. Estrella de Mara ciematā ierodas rakstnieks Čārlzs Prentiss, jo viņa brālis ir apsūdzēts šajā noziegumā. Neviens, policiju ieskaitot, īsti netic, ka vainīgais ir Čārlza Prentisa brālis, taču apsūdzētais stūrgalvīgi apgalvo, ka ir vainīgs. Tā nu šim rakstniekam nākas izmeklēt lietas apstākļus, lai noskaidrotu, kas viņa brālim liek uzņemties vainu par noziegumu.
Izmeklēšanas gaitā atklājas arvien baisāki noslēpumi, ko glabā ciemata noslēgtā sabiedrība.

Paralēli spraigajam sižetam tiek apspēlēta doma par ļaunuma pozitīvo aspektu. Kamēr ciematā nekas nenotika un bagātie dīkdieņi kā dzīvi miroņi pavadīja savas dienas baseina malā, dzīve nebija ne santīma vērta. Turpretī, kad notiek kāda ielaušanās, izvarošana vai sadeg kāda māja, cilvēki it kā atdzīvojas. Piepildās tukšie tenisa korti, atsākas aktīva sabiedriskā dzīve un cilvēki sāk dzīvot. Kāds ir atklājis šo maģisko mehānismu un pieliek savu roku noziegumos, lai liktu cilvēkiem sarosīties un novērtēt savu dārgo laiku. Nodomi ir tie labākie, taču tas viss aiziet par tālu...

Ir grūti atrauties no lasīšanas, kad notikumi uzņem apgriezienus, jo kļūst patiešām interesanti un intriga saglabājas līdz grāmatas beigām. Kaut arī forma ir kriminālromāns tomēr saturiski grāmata piedāvā daudz vairāk. Literatūra izklaidei, taču vislabākajā nozīmē.


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV