Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Mākslas darbinieku nams aicina doties Hemingveja brīvdienās

Ilona Brūvere, 25.10.2010. 10:39

29. oktobrī un 5. novembrī plkst. 20:00 Mākslas darbinieku namā gaidāma koncertizrāde "Hemingveja brĪvdienas".
Mākslas darbinieku nams aicina doties Hemingveja brīvdienās

Ernests Hemingvejs (1899 – 1961), viens no pagājuša gadsimta pirmās puses paaudzes spilgtākajiem rakstniekiem , Nobela prēmiju literatūrā saņem par stāstu "Sirmgalvis un jūra". Rakstnieks savos darbos vienmēr rāda vīrišķīgu raksturu galeriju . Viņš ir cilvēks, kas nekad nav spējis samierināties ar rēnu un mierīgu dzīvi, vienmēr būdams notikumu epicentrā. Kareivis Hemingvejs cīnās itāļu armijas rindās pirmā pasaules kara laikā. Ernests Hemingvejs, līdzīgi kā Remarks, raksta par stipriem cilvēkiem. Viņa varoņi nekad nav vienaldzīgi pret sabiedrību un pat vissmagākajās dzīves situācijās nezaudē pašcieņu. "Cilvēks nav radīts tam, lai ciestu sakāvi. Cilvēku var iznīcināt, bet ne uzvarēt," raksta Hemingvejs.

Izklaidējošais muzikālais iestudējums "Hemingveja brīvdienas" ir zāles pret vientulību, savā Laika mašīnā atklājot plašu kinoarhīva materiālu par sadzīves un kultūras notikumiem Latvijā pirms vairāk kā piecdesmit gadiem un iepazīstinot šodienas sabiedrību ar tā laika izcilākajām kultūras personībām. Ekrāna fragmentos, kas veido izrādes scenogrāfiju, redzams arī Latvijas mākslinieku un aktieru zieds. Eduards Smiļģis, Leonīds Vīgners, Velta Līne , Alfreds Jaunušans, Harijs Liepiņš, Uldis Pūcītis, Līga, Liepiņa, Vija Artmane, Pauls Butkevičs, Džemma Skulme un Ojārs Ābols. Kinokadros redzam arī dzejnieku Imantu Ziedoni un gleznotāju Jāni Pauļuku. Mākslas dienas un sešdesmito gadu tehnikas sasniegumi, kā arī sadzīves ainas, kuras tēlainā mākslas valodā uz skatuves mēles izspēlē Vecpilsētas teātra aktieri, ļauj uz tā laika notikumiem paraudzīties citām acīm.

"Ar šo izrādi Mākslas darbinieku namā atdzimis Stila teātris," uzsver mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis. "Elegantajai skatuviskajai darbībai un scenogrāfijas elementu risinājumam izrādes projekcijās tās veidotāji piedāvā padomju laika īstenības interpretāciju ar vieglu smaidu, kas saprotams un īpaši saistošs mūsdienu skatītājam."

Skatītāji var izjust pagājušā gadsimta sešdesmito gadu restorāna atmosfēru, iepazīties ar gastronomisko piedāvājumu ,nobaudot kokteiļus un siltos ēdienus, piedalīties modes skatē un stilizētās sadzīves situāciju ainās. Vokāli instrumentālais ansamblis Hemingveja brīvdienas izrādē piedāvā autentisku populāru sešdesmoto gadu mūziku.

"Ar šo izrādi mēs esam lauzuši stereotipus; vēsturi neinterpretējot kā sastingušu, nedzīvu politisko un sociālo sistēmu, bet gan stilizētā formā pietuvojoties piecdesmito un sešdesmito gadu dzīves izjūtai. Hemingveja brīvdienas vēsta par tā laika ideāliem un uzdod jautājumus, uz kuriem atbildes jāmeklē katram no mums arī šodienas situācijā," komentē uzveduma producente, MDN direktore Valentīna Ivanova.

Vai skaista un cildena pasaule ir iepējama realitātē?

Laika mašīnas pilots Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis vai Gundars Silakaktiņš, scenārija autore un režisore Ilona Brūvere.

Hemingveja brīvdienu laika mašīna aicina iegriezties Piena restorānā un piedalīties modes skatē ielūkojoties ēdienkartē un nobaudot to.

Atbalsta Rīgas dome, Vecpilsētas teātris un Eiropas skaņa.
Iestudējums tapis sadarbībā ar Kinofotofonodokumentu arhīvu, Restorānu servisa skolu , Kino, mūzikas un grāmatu klubu-kafejnīcu LIRA

Biļetes iegādājamas www.bilesuserviss.lv, www.bezrindas.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV