Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgā notiks latviešu, somu un igauņu komiksu dienas

Dāvids Šilters, 09.11.2010. 15:49

Sākot ar šo ceturtdienu, 11. novembri, Rīgā norisināsies vairāki komiksu pasākumi – komiksu izstādes, darbu prezentācijas, tikšanās un meistardarbnīcas. Tajos piedalīsies Latvijas, kā arī Igaunijas un Somijas mākslinieki, komiksu izdevēji, redaktori un lasītāji.
Rīgā notiks latviešu, somu un igauņu komiksu dienas

Ceturtdien, 11. novembrī, plkst. 18.00 Laikmetīgās mākslas centrā ( Alberta ielā 13) notiks Latvijas mākslinieku darbu prezentācijas, kur ar savu radošo darbību komiksu jomā iepazīstinās Ingrīda Pičukāne, Oskars Pavlovskis un kuš! redaktors Dāvids Šilters. Dāvids Šilters pastāstīs par kuš! īstenotajiem un iecerētajiem projektiem Latvijā un ārzemēs, kā arī ieskicēs komiksa lomu mākslā. Ingrīda Pičukāne, māksliniece, kas strādā ar plašu mediju spektru - instalācijām, performancēm, animācijas filmām, ka arī rada ilustrācijas un komiksus, iepazīstinās ar savu daudzpusīgo darbību. Oskars Pavlovskis, kurš līdztekus datorspēļu grafikai un animācijas īsfilmām, zīmē komiksus, stāstīs par saviem projektiem. Turpat, LMC ofisa galerijā vēl līdz 18.novembrim atvērta izstāde „Eksplozīcija", kurā aplūkojami 11 Latvijas mākslinieku zīmējumi.

Otrdien, 16. novembrī, 16.00, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (K. Barona ielā 14) tiks atklāta izstāde „FINEST", kurā aplūkojami Latvijas, Igaunijas un Somijas mākslinieku radīti komiksi. 10 komiksu autori no katras valsts piedāvā savu redzējumu par tēmu „Rīts, diena, vakars un nakts" dažādu stilu vizuālos stāstos. No Latvijas piedalās: Rūta Briede, Mārtiņš Zutis, Ingrīda Pičukāne, Anita Rupeika, Sabīne Moore, Maija Līduma, Kristofers Reidzāns un Arnolds Soms. Izstādi organizē Somu institūts Tallinā.

„FINEST" ir produktīvs sadarbības projekts, kurā plānota arī Ungārijas mākslinieku darbu izrādīšana, kā arī izstādes pārējās projekta dalībvalstīs, lai iepazīstinātu ar komiksu attīstību dažādās valstīs. Šobrīd Latvija un Igaunija ir līdzīgās pozīcijās – tikai dažu pēdējo gadu laikā vērojama komiksu mākslas attīstība, kamēr Somijā komiksam ir garāka vēsture un pašlaik somu komiksu mākslinieki un ilustratori tiek ļoti labi novērtēti ne tikai komiksu, bet arī plašākā mākslas kontekstā daudzviet pasaulē. Izstāde Rīgā apskatāma līdz 27. novembrim.

Komiksu dienu turpinājumā, otrdien, 16. novembrī, 18. 00 radošajā telpā „Tasty" (Martas ielā 1) tiks atklāta somu mākslinieces Katjas Tukiainenas personālizstāde „Paradis f(Fake)", kurā apskatāmas freskas, gleznas, neona gaismas un darbi sietspiedes tehnikā. Izstādē dominējošā rozā krāsa ne vienmēr nozīmē, ka viss ir salds, jauks un skaists. Tā var būt arī zīme, ka aiz šī skaistuma kaut kas tiek slēpts. Izstāde ir daļa no mākslinieces „Paradis A – Z" instalāciju sērijas, kā arī daļa no viņas doktorantūras studijām. Izstādi piedāvā Somu institūts Tallinā, kas šoruden vēlas iepazīstināt Rīgas skatītājus ar somu māksliniekiem. Katja Tukiainena ir pazīstama arī kā komiksu māksliniece, kas jau viesojusies Rīgā – 2009. gada februāri, izrādot savus darbus komiksu mākslas izstādes „Tell me more..." (Stāsti vēl...) ietvaros Andrejsalā. Izstāde apskatāma līdz 27. novembrim.

Trešdien un ceturtdien (17. un 18. novembrī), komiksu dienu ietvaros vienīgais Latvijas komiksu izdevums kuš! rīko komiksu meistardarbnīcas radošajā telpā „Tasty", kuras vadīs somu mākslinieces Anna Sailamā un Karri Laitinena. Darbnīcās aicināti piedalīties mākslas studenti un interesenti ar priekšzināšanām zīmēšanā. Plašāka informācija kuš! emuārā: http://kushkomikss.blogspot.com. Dalības maksa 6 Ls, mākslas studentiem 4 Ls.

Komiksu dienu programmas kopsavilkums:

Ceturtdien, 11.11. 18.00 mākslinieku darbu prezentācija LMC,

Otrdien, 16.11. 16.00 izstādes „FINEST" atklāšana Latvijas Nacionālajā bibliotēkā,

Otrdien, 16,11 18.00 Katjas Tukiainenas izstādes „Paradise f (Fake)" atklāšana radošajā telpā „Tasty",

Trešdien, 17.11., ceturtdien 18.11, Komiksu meistardarbnīcas radošajā telpā „Tasty"

Organizatori, sponsori un sadarbības partneri: Somu institūts Tallinā, Somijas vēstniecība Latvijā, Igaunijas vēstniecība Latvijā, radošā telpa „Tasty", komiksi kuš!, Laikmetīgās mākslas centrs, velo darbnīca un kafejnīca „Miit", Latvijas Nacionālā bibliotēka.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV