Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Neona paradīze somietes Katjas Tukiainenas izstādē radošajā telpā Tasty Rīgā

Zīle Dāvidsone, 12.11.2010. 09:37

Rozā krāsa ne vienmēr nozīmē, ka viss ir salds, jauks un skaists. Tā var būt arī zīme, ka aiz šī skaistuma kaut kas tiek slēpts. Somu māksliniece Katja Tukiainena no 16. līdz 27. novembrim ar savām freskām, gleznām, neona gaismām un serigrāfijām būs iekarojusi radošo telpu Tasty Rīgā.
Neona paradīze somietes Katjas Tukiainenas izstādē radošajā telpā Tasty Rīgā

Talinnas Somu institūts šoruden vēlas iepazīstināt Rīgas skatītājus ar somu mākslinieci Katju Tukiainenu. "Paradis f (Fake)" ir daļa no mākslinieces "Paradis A – Z" gleznu instalāciju sērijas un arī daļa no viņas doktorantūras studijām. To apskatīt piedāvās radošā telpa „Tasty".

"Pēc veiksmīgās somu dizaina apavu izstādes pagājušogad arī šogad Somu institūts vēlas iepriecināt Latvijas skatītājus ar daļiņu no mūsdienu mākslas Somijā. Ar lielu nepacietību gaidām māklinieces ierašanos Rīgā, jo dienu pirms izstādes atklāšanas Katja darbosies pa mūsu radošo telpu. Viņa veidos sienu gleznojumus un instalācijas. Viena no instalāciju sastāvdaļām ir neona uzraksti, kas man liekas īpaši intriģējoši," stāsta šīs izstādes koordinatore Zīle Dāvidsone no radošās telpas Tasty.

Instalāciju sērijas iepriekšējās daļas ir izstādītas Tamperē, Oulu Mākslas muzejā, Helsinkos un Tallinā. Un Rīga ir nākamā pieturvieta. „Nevaru sagaidīt, kad redzēsim, kā Katja būs pārvērtusi radošo telpu Tasty savā "viltotajā paradīzē", vēl piebilst izstādes koordinatore. Z. Dāvidsone prognozē, ka izstāde būs ļoti īpaša savas oriģinālās ekspozīcijas dēļ.

„2002. – 2004. gadā leļļu īsfilmā Paradis Sectaire es attēloju paradīzi kā mirdzošu rotaļlaukumu, kas ir draudīgs un vilinošs. Pēc Paradis Sectaire es uz daudziem gadiem pametu paradīzes tēmu. Tikai šajā gadā atsāku strādāt pie gleznu instalāciju sērijas Paradis A – Z. Ar gleznām, sienu gleznojumiem, neona gaismām un serigrāfijām, kas ierāmētas konfekšu spieķīšu krāsainajās strīpās, cenšos apgūt dažādas izstāžu telpas," par savu šā brīža daiļradi saka K. Tukiainena.

Mākslinieces gleznas, serigrāfijas un freskas mūs ieved rozā pasaulē, taču viņa apgalvo, ka tās noteikti nav tādas, kā izskatās sākumā. „Rozā krāsa ne vienmēr nozīmē, ka viss ir salds, jauks un skaists. Tā var būt arī zīme, ka aiz šī skaistuma kaut kas tiek slēpts," uzsver K. Tukiainena.

Kas tieši varētu būt šis noslēpums, to skatītāji ir aicināti atklāt, apmeklējot izstādi radošajā telpā „Tasty".

UZZIŅAI

Katja Tukiainena dzimusi 1969. gadā Pori, šobrīd dzīvo un strādā Helsinkos, Somijā. 2009. gadā beigusi Somijas Dekoratīvās Mākslas Akadēmiju, papildus jau esošajam mākslas

maģistra grādam, ko ieguvusi Mākslas un Dizaina Universitātē, iegūstot maģistra grādu Dekoratīvajā Mākslā. Šobrīd Tukiainena studē doktorantūrā Somijas Dekoratīvās Mākslas Akadēmijā.

Tukiainena ir arī pazīstama komiksu māksliniece. Viņa ir izdevusi vairākas komiksu grāmatas un viņas darbi tiek publicēti Somijas avīzēs. Māksliniece ar panākumiem izstādījusi darbus visā pasaulē, piemēram, Japānā un Anglijā. Viņas darbi bija apskatāmi izstāde Tell Me More (Pastāsti man vairāk) 2009. gadā Latvijas Laikmetīgās Mākslas Centrā Rīgā.

2007. gadā viņa saņēmusi Somijas Valsts Dizaina Balvu, bet 2003. gadā – augstu vērtēto Puupää hat balvu, ko piešķir Somijas Komiksu Asociācija.

Izstāde bez maksas apskatāma darba dienās no plkst. 11.00 – 18.00, sestdienās no plkst. 12.00 – 15.00, svētdienās – slēgts.

Izstādes ietvaros vienīgais Latvijas komiksu žurnāls "Kuš!" rīkos radošās darbnīcas, kuras vadīs somu mākslinieki Anna Sailama un Karri Laitinen. Radošās darbnīcas norisināsies 17. un 18. novembrī un ikviens interesents ir aicināts pieteikties. (komikss@gmail.com)

Vairāk informācijas par mākslinieci Katju Tukiainen www.katjat.net

Vairāk infomācijas par radošo darbnīcu vadītājiem www.kutikuti.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV