Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

RTU studenti veidos gaismas šovu festivālā "Staro Rīga"

Egita Kancāne, 16.11.2010. 09:27

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti kopā ar beļģu mākslinieci Annu Rispoli RTU studentu dienesta viesnīcās Ķīpsalā veidos gaismas izrādi "Es ļoti gribu atgriezties mājās". Tā būs viena no Gaismas festivāla "Staro Rīga!" aktivitātēm.
RTU studenti veidos gaismas šovu festivālā "Staro Rīga"

Gaismas izrādes ģenerālmēģinājums paredzēts trešdien, 17.novembrī, plkst. 19.30. Gaismas izrāde notiks svētdien, 21.novembrī, plkst. 20, ar atkārtojumu - plkst. 21. Gaismas izrāde ilgs 15 minūtes. Tajā piedalīsies divu blakus esošu RTU studentu dienesta viesnīcu iemītnieki Ķīpsalā - Āzenes ielā 22 un Āzenes ielā 22 a. Skatītāji laipni aicināti pulcēties laukumos pretī dienesta viesnīcām.

Gaismas izrādes laikā visi dienesta viesnīcu iedzīvotāji noregulēs savus radioaparātus uz viena viļņa - 93,1 FM, Latvijas Universitātes Radio NABA, kurā tiks atskaņota mākslinieces izvēlēta mūzika, kuras ritmā mājas iedzīvotāji nepārtraukti ieslēgs un izslēgs kādu no savas istabiņas gaismas avotiem - naktslampiņas, lustras, svecītes, kabatas baterijas. Tādējādi katra studenta logs kļūs par unikālu gaismas skatuvi. Izrādes tiešraide arī internetā: www.radionaba.lv.

"Izrādes skatītāji, klausoties skaļruņos translētu mūziku, varēs baudīt neatkārtojamu RTU dienesta viesnīcu ēkas horeogrāfiju, žilbinošu dzīvo arhitektūru, ko veidos visos logos mirgojošās gaismas," sola izrādes organizatori.

Gaismas izrādes kopējo režiju veiks beļģu māksliniece Anna Rispoli. Māksliniece ar katru dienesta viesnīcu iedzīvotāju pirms izrādes pārrunās un saskaņos gan gaismas ķermeņu izvēli, gan gaismas ieslēgšanas un izslēgšanas ritmu un intensitāti.

Akciju "Es ļoti gribu atgriezties mājās (un tas nozīmē, atgriezties tur, kur esi tu)" Anna jau 2009. gadā ir īstenojusi Briselē teātra festivālā "KunstenFestivaldesArts". Līdzīgu projektu īstenot Rīgā māksliniecei ierosinājis Latvijas Jaunā teātra institūts.

Anna Rispoli šo projektu sauc par pieminekli mājas dzīvei, ko sev uzbūvē paši nama iemītnieki. "Lielas dienesta viesnīcas, tāpat kā lielus daudzdzīvokļu namus, parasti raksturo anonīmi koridoru labirinti, kuros cilvēki nesatiekas, nepazīst viens otru, viņiem nav kopīgas telpas. Šīs celtnes ir kā sociāli ķermeņi, kas ilgojas pēc savas balss. Annas vēlme ir atklāt šīs vietas garu kopā ar tās iedzīvotājiem, izgaismot to no iekšpuses. Māksliniece uzskata, ka mājas gaisma ir ļoti piemērots medijs, kas palīdz apvienot cilvēkus. Tā ir silta, kustīga, dzīva un vienkārša. Galu galā, pirmais, ko cilvēks izdara, atgriežoties mājās, ir gaismas ieslēgšana. Šoreiz visi mājas iedzīvotāji to izdarīs reizē, tādējādi ikdienišķo darbību pārvēršot publiskā paziņojumā. Šinī mirklī pilsēta pārvērtīsies skatītājā, bet anonīmās celtnes neredzamie iemītnieki kļūs par liesmojošās izrādes centru," vēsta festivāla "Staro Rīga!" organizatori.

Anna Rispoli (1974) ir Beļģijā rezidējoša itāļu māksliniece, kas savos darbos pēta publiskās telpas un privātās teritorijas attiecības un mijiedarbi. A. Rispoli grupas "ZimmerFrei" sastāvā ir piedalījusies 50. un 51. Venēcijas biennālē, kā arī nozīmīgākajā laikmetīgās mākslas izstādē "Manifesta07".

Savukārt Vecrīgā, šaurajā Alksnāju ieliņā, savu gaismas objektu, kura tehniskajam risinājumam izmantoti 250 izgaismoti spogulīši, demonstrēs RTU absolvents arhitekts Matīss Šteinerts, kas gaismas objektu izveidojis sadarbībā ar jauno dizaineri Andri Silkānu.

Gaismas festivāls "Staro Rīga!" notiks no 18.novembra līdz 21.novembrim. Objektu darba laiks no plkst. 18:00 līdz plkst. 23:00.

Gaismas objektu karte atrodama šeit:

http://www.1188.lv/2010/Staro-Riga/

Festivālu organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Pasākumu operatoru "Untitled".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV