Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Bērni muzikāli, vizuāli un rotaļīgi iepazīst dzimto pilsētu – Cēsis

Daiga Janševska, 25.11.2010. 09:47

Cēsīs īstenota iecere – izrāde pirmsskolas vecuma bērniem „Izzinošās rotaļas ar mazo cēsnieku – iepazīsim Cēsis!", pirmizrādi piedzīvojot Cēsu specializētajā pirmsskolas izglītības iestādē.
Bērni muzikāli, vizuāli un rotaļīgi iepazīst dzimto pilsētu – Cēsis

Līdz ar izrādes sagatavošanu radīta jauna forma, kā iepazīstināt bērnus ar savu dzimto pilsētu, jo uzveduma laikā bērni nevis pasīvi vēro notiekošo, bet gan aktīvi tajā iesaistītās, atbildot par viņu iemīļotajām vietām, profesijām un izspēlējot dažādas aktivitātes - tādējādi radot un uzturot viņu interesi un atraktīvā veidā iepazīstinot ar Cēsīm.

Izrādes mērķis ir pozitīvas attieksmes veidošana bērnos par savu pilsētu, kā arī viņu zināšanu papildināšana, tādējādi labvēlīgi ietekmējot pilsētas nākotni, jo tāpat kā vide ietekmē bērnu, paaugoties bērns ietekmēs vidi, kurā dzīvos.

Izrādi/sarunu vada Iveta Rozentāle kopā ar lellīti – mazo cēsnieku. Izrāde ir kā spēle ar metamo kauliņu, kur katra pieturvieta ir viens stāsts un rotaļa saistībā ar Cēsīm – pilsētas simbolu, lukturīti, Cēsu izcelšanos, vārda rašanos, nozīmīgām vietām, personībām, kā arī Cēsu vietu Latvijā. Katrs temats iziet trīs pozīcijas – bērnu, mūsdienu un vēsturisko, tādējādi īsi un bērnam saprotamā veidā izstāstot par dzimto pilsētu – ieinteresējot, palīdzot izprast un atcerēties. Tā tematā par Cēsu vārdu vispirms tiek runāts par bērnu pašu vārdiem, pārejot pie mūsdienās lietotajiem vārdiem, kādi ir doti bērniem tik iemīļotajiem melnajiem gulbjiem Maija parkā, tālāk jau sniedzot nelielu ieskatu par Cēsu pilsētas vārda izcelšanos. Atraktīvākā un interesantākā aktivitāte ir bērnu iesaistīšana mūsdienīgas pils celšanā no lielajiem lego klučiem.

Izrādes garums ir vidēji 40 minūtes. Izrāde notiek tajās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas izrādījušas interesi par šādu pasākumu. Katra izrāde notiek katrai grupiņai individuāli. Ar laiku izrādi būs iespējams noskatīties arī Jaunajā pilī īpašās ģimenes pēcpusdienās vecākiem kopā ar bērniem.

Projekta autore ir Iveta Rozentāle, grāmatas „Mazā cēsnieka stāsti" tekstu autore, ģimenes portāla Cālis.lv žurnāliste, ilggadēja Cēsu Tautas teātra aktrise, un divu pirmsskolas vecuma bērnu māmiņa.

Ieceres atbalstītāji - Cēsu rajona zobārstniecība, Cēsu Mākslas skola, Cēsu pilsētas pamatskola, Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs, Cēsu Bērnu un jauniešu centrs „Spārni", kā arī fotosalons Fotodraugiem.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV