Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LTV1 ēterā būs Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija

Ieviņa Ancena, 26.11.2010. 12:03

Nākamsestdien, 4. decembrī, mūsu kaimiņvalsts galvaspilsētā Tallinā notiks gada lielākais notikums Eiropas kinodzīvē - 2010. gada Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija (European Film Award 2010). LTV1 ēterā šis notikums būs skatāms 11. decembra vakarā plkst. 23:00.
LTV1 ēterā būs Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija

Eiropas kino balvas pasniegšanas tradīcija aizsākusies pagājušā gadsimta 80. gadu beigās, un kopš tā laika ik sezonu notiek gada laikā Eiropā uzņemto filmu izvērtēšana, lai no izvēlētajām labākajām kinolentēm apbalvotu vislabākās. Tāpat tiek vērtēts režisoru, aktieru, operatoru un citu ar filmas tapšanu saistīto profesiju pārstāvju veikums.

Tradicionāli Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija katru gadu notiek citā pilsētā. Šogad Eiropas kino svinību pilsētas gods atvēlēts mūsu kaimiņvalsts Igaunijas galvaspilsētai Tallinai, kas nākamgad kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Balvas pretendenti tika publiskoti 6. novembrī Eiropas filmu festivālā Seviļā. Uz balvu pretendē arī igauņu režisora Veiku Eunpū filma „Svētā Tonija kārdināšana", kas šoruden Latvijā notikušajā kino forumā „Arsenāls" saņēma vairākus apbalvojumus. Igaunija šo filmu izvirzījusi arī ASV Kinoakadēmijas balvai OSKARS ārvalstu filmu kategorijā.

Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija notiks modernajā Nokia koncertzālē, un tās vadīšana šogad uzticēta slavenajai vācu komēdiju zvaigznei Ankei Engelkei un jaunajam igauņu aktierim Martam Avandi.

Ja godalgotās filmas un to veidotāji tiks atklāti tikai 4. decembra vakarā, jau tagad zināms, ka balvu par mūža ieguldījumu saņems šveiciešu aktieris Bruno Gancs, kurš savas karjeras laikā sadarbojies ar tādiem izciliem režisoriem kā Vims Venderss (filma „Debesis pār Berlīni"), Verners Hercogs un Fransiss Fords Kopola, bet Eiropas kino akadēmijas balvu par ieguldījumu pasaules kino mākslā – pasaulslavenais Libānā dzimušais komponists Geibriels Džareds, kura kontā jau ir OSKARA un GRAMMY balva par mūziku filmai „Angļu pacients", tāpat šīm balvām savulaik nominēta viņa mūzika filmām „Talantīgais misters Riplijs" un „Aukstais kalns". Visplašāko atpazīstamību viņš guvis kā franču un amerikāņu filmu mūzikas autors: viņš rakstījis mūziku arī tādiem kino šedevriem kā „Eņģeļu pilsēta" un „Rudens Ņujorkā". Tallinā viņš viesojas arī ar speciālu savas mūzikas programmu, ko atskaņos Briseles filharmonijas orķestris.

Latvijas Televīzija ir gandarīta, ka kļuvusi par Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonijas oficiālo pārstāvi Latvijā, jo LTV1 programmā pēdējos gados Eiropas kino atvēlēta īpaša vieta.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV