Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LTV1 šonedēļ piedāvās režisora Jura Podnieka atcerei veltītu programmu

Ieviņa Ancena, 30.11.2010. 12:29

Režisoram un operatoram Jurim Podniekam bija lemts īstenot dekadentu moto: viņš dzīvoja strauji un aizgāja jauns. Liktenim tā labpatika, jo viņa drosme bija izaicinoša. Šogad viņam būtu 60. LTV1 šonedēļ piedāvā Jura Podnieka piemiņai veltītu raidījumu programmu.
LTV1 šonedēļ piedāvās režisora Jura Podnieka atcerei veltītu programmu

Sestdien, 4. decembrī, 16:35 - "Krustceļš" (1990)
Juris Podnieks izveidojis uzskatāmu liecību latviešu, lietuviešu un igauņu tautu politiskās pašnoteikšanās cīņai. Viņš savienojis 1990. gada Dziesmu svētku fragmentus ar stāstiem no cilvēku dzīves, kas atspoguļo Baltijas valstīs dzīvojošo cilvēku likteņus. Viens no spēcīgākajiem kulminācijas punktiem ir latviešu tautas simbola – tautas tērpos ģērbtā kora dziesma, kas mijas ar fragmentiem no izšķirošā 1991. gada 21. augusta Augstākās Padomes balsojuma, ar kuru tika pieņemts likums, kas pasludināja Latviju par neatkarīgu valsti.
Filmas režisors un scenārija autors - Juris Podnieks, operatori - Andris Slapiņš, Gvido Zvaigzne, Juris Podnieks, mūzikas autors - Mārtiņš Brauns.

Svētdien, 5. decembrī, 15:45 - "Vai viegli būt jaunam?" (1986)
Dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?" savulaik bija liels notikums bijušās PSRS kino dzīvē, gada laikā to noskatījās 28 miljoni skatītāju. Vēlāk filmu demonstrēja vairāk nekā 80 valstīs.
Filmā atklājas tā laika režīmā dzīvojošu jauniešu likteņi, konflikti ar sabiedrību, vecākiem, pedagogu un varas liekulība, bailes par savas dzīves veltīgumu. Filmas varoņi ir jauni cilvēki - amatierkino režisors, kurš filmē filmu par saviem vienaudžiem, vidusskolu absolventi, kuri vēl meklē savu vietu dzīvē, jauna māmiņa, kuru pēc Černobiļas atomkatastrofas uztrauc jaundzimušās meitiņas liktenis, Krišnas kustības aktīvists, puiši, kuri atgriezušies no kara Afganistānā.

Svētdien, 5. decembrī, 21:35 - "Vai viegli...?" (2010)
Jura Podnieka studijas un režisores Antras Cilinskas šogad uzņemtajai filmai „Vai viegli...?" ir sava priekšvēsture. 1986. gadā uzņemta filma „Vai viegli būt jaunam?", kuras veidotāji, pats režisors Juris Podnieks uzrunāja jauniešus, uzklausot viņu domas, vērtējumu par savu laiku, par nākotnes plāniem, par sapņiem. 1998. gadā, diemžēl bez Jura Podnieka, saruna pēc desmit gadiem turpinājās filmā „Vai viegli būt?...". Šogad uzņemtajā filmā "Vai viegli?..." pēc 20 gadiem Jura Podnieka savulaik uzrunātie jaunieši jau sasnieguši brieduma gadus, var atskatīties uz dzīvē sasniegto, novērtēt, vai piepildījušās jaunības cerības un sapņi, cik ceļu uz šodienu noteikusi katra paša izvēle, cik nejaušība vai sagadīšanās. Jaunībā katram ir vēlēšanās sevi pierādīt, un kas ar šo vēlmi notiek dzīves laikā, par to filma. Fragmentos no pirmās filmas sarunā piedalās arī Juris Podnieks. Ar atzinumu „Baigi ātri paskrējis laiks" filma ir veltījums Jurim Podniekam.

Jura Podnieka personībai būs veltīts arī raidījums „100 g kultūras: Nacionālie dārgumi", kas LTV1 ēterā būs piektdien, 3. decembrī, plkst. 19:30.
Vai viegli būt Jurim Podniekam? Pārfrāzējot viņa slavenākās filmas "Vai viegli būt jaunam" nosaukumu, to pēc 18 gadiem jautāsim viņa draugiem, kolēģiem un kādreiz populārā raidījuma „Labvakar" vadītājiem. Kinodokumentālists Juris Podnieks vienmēr bija aktuālo notikumu virpulī, ko iemūžināja savās filmās. Šodien tie ir gandrīz vienīgie Atmodas laika kinodokumenti. Par Juri Podnieku un viņa atstāto kino mantojumu 3. decembra raidījumā „100 g kultūras. Nacionālie dārgumi"!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV