Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Aizraujoši piedzīvojumi kopā ar 13 gadīgo Blumkvistu – Meistardetektīvu

Sigita Paula Cepleviča, 08.12.2010. 10:33

Ceļu pie skatītājiem turpina pēc Astridas Lingrēnes darba motīviem uzvestā izrāde "Blumkvists - Meistardetektīvs", kas novembra beigās piedzīvoja pirmizrādi uz VEF Kultūras pils skatuves. Izrādi bērniem un pusaudžiem iestudējis "Jaunais Zvaigžņu Teātris" Lailas Ilzes Purmalietes vadībā. Režisors Varis Vētra. Izrādes 9. un 29.decembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī, kā arī Liepājā un Gulbenē.
Aizraujoši piedzīvojumi kopā ar 13 gadīgo Blumkvistu – Meistardetektīvu

Izrāde stāsta par aizraujošiem notikumiem kādā Zviedrijas mazpilsētā Lillčepingā pirmsziemassvētku laikā. Galvenie varoņi ir 10-13 gadus veci bērni, kuru piedzīvojumu alkas, spēles un draudzība uzbur krāšņu un patiesu bērnības pasauli, kurā "Sarkanās rozes" sacenšas ar "Baltajām rozēm", kur vieta ir dažādiem noslēpumainiem talismaniem, slepenām kartēm un pašu iestudētai cirka izrādei, bet patiesie notikumi sākas, kad bērnu spēles un draiskošanos pārtrauc visai aizdomīga Eināronkuļa (Jānis Reinis) ierašanās. Tālākie notikumi izvēršas īstā detektīvā, kas liek skatītājiem ar neatslābstošu interesi sekot notiekošajam uz skatuves. Jaunais detektīvs 13 gadīgais Kalle Blumkvists (Pauls Ārgalis) kopā ar saviem draugiem (Kārli un Matīsu Daudziņiem, Amandu Grīnbergu, Matīsu Locānu un Sigurdu Maļinovski) paveic to, ko ar sevi apmierinātais policists Bjerks (Dainis Porgants) nespēj pat iedomāties.

Atšķirībā no citām izrādēm bērniem, "Jaunā Zvaigžņu Teātra" (JZT) iestudējumi piesaista savu skatītāju ar to, ka bērnu lomas atveido paši bērni, bet pieaugušo - pieaugušie. Tādā veidā iestudēt izrādi neapšaubāmi ir nesalīdzināmi grūtāk, un tas prasa daudz liekāku darbu no režisora, taču, ja izdodas atraisīt bērna patieso loģiku un dabiskumu, tad rezultāts sniedz patiesu gandarījumu gan skatītājiem, gan izpildītājiem. Iestudēšanas procesā režisoram Varim Vētram izdevās radīt patiesu un sirsnīgu stāstu, kurā bērni spēlē ar aizrautību un liek skatītājiem noticēt visam, kas notiek uz skatuves. Būtiska nozīme šāda rezutāta sasniegšanā ir tam, ka režisors iestudēšanas procesā ļoti bieži pašus bērnus mudināja izdomāt kā un ko darīt, lai būtu ticami un interesanti, un rezultāts ir pat pārsteidzoši labs. Dažs skatītājs tā aizrāvies, ka izrādes sākumā piecēlies kājās, nostāvējis līdz pašām izrādes beigām, kaut izrādes ilgums ir 2 stundas.

JZT šī ir jau astotā iestudētā izrāde un ir gandarījums, ka teātris ir atradis savu skatītāju nišu, kas gadu no gada turpina apmeklēt bērniem un pusaudžiem domātos uzvedumus, kas veiksmīgi konkurē ar valsts dotēto teātru izrādēm. JZT arī šogad turpina izrādīt muzikālo Noras Ikstenas pasaku "Leģenda par Ziemassvētku rozi", kas skatītāju ieved kristīgās morāles un mūzikas pasaulē, Kārļa Auškāpa režijā 20. un 27.decembrī Rīgā, VEF Kultūras pilī. Izrāde domāta mazākiem bērniem un viņu vecākiem. Izrādē spēlē Zane Daudziņa, "Dzeguzīte", Adrija Korsakaite, Alberts Jansons, Andrejs Možeiko, Ainars Bumbieris, Oskars Zaļkalniņš un Matīss Locāns.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV