Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas Televīzijā sācies Raimonda Paula jubilejas mēnesis

Ieviņa Ancena, 04.01.2011. 13:24

LTV1 šonedēļ sāk īpašu programmu, kas veltīta mūslaiku leģendai - komponistam Raimondam Paulam, kurš 12. janvārī svinēs 75 gadu jubileju. Koncerti, filmas, raidījumi - aizraujoši, zināmi un nezināmi fakti par mūsu Maestro skatītājus sagaida līdz pat janvāra beigām.
Latvijas Televīzijā sācies Raimonda Paula jubilejas mēnesis

Jau šovakar, 4. janvārī, plkst. 22:00 sāksies dokumentālā filma "Būt par Raimondu Paulu".

Vērojot un rādot Latvijas 20. gadsimta latviešu mūzikas leģendāro personību mēnesi pirms viņa jubilejas, filmas autori necenšas noskaidrot, kāds patiesībā ir Raimonds Pauls. Vairāk tas ir mēģinājums meklēt, ko vēl var pateikt par cilvēku, kurš vairākus gadu desmitus latviešu tautas apziņā kļuvis par laikmeta zīmi, bet viņa darbi - par folkloru. Filmas veidotāji savu darbu raksturo ļoti precīzi - viņi cenšas fiksēt divus atšķirīgus priekšstatu līmeņus. Pirmais - tas, ko rada Raimonds Pauls pats, otrais - tas, ko laika gaitā par Raimondu Paulu izstrādājusi latviešu tauta.

„Tāpēc arī filmai dots nosaukums „Būt par Raimondu Paulu". Vienlaikus tā ir stāsts par latviešu aizspriedumiem, mentalitāti, neirozēm, par mazas tautas un sabiedrības kompleksiem. Mēs gribētu, lai tie, kas skatīsies filmu, ne tik daudz uzzinātu kaut ko jaunu par Raimondu Paulu, nevis justos iežūžoti sentimentālās atmiņās par aizgājušiem laikiem, bet gan kaut ko uzzinātu paši par sevi," filmas koncepciju raksturo tās veidotāji - scenārija autors Gints Grūbe, režisore Daina Rašenbauma, operatori Dainis Juraga un Uvis Burjānis.

Divas sestdienas pēc kārtas - 8. janvārī plkst. 21:20 un 15. janvārī plkst. 21:25 – skatītāji varēs noskatīties vērienīgu raidījumu "Raimonds Pauls. Ilgais ceļš televīzijā". Tā abas daļas veidos leģendāru videomateriālu virkne no LTV arhīva - gluži jaunā skatījumā, parādot R. Paulu kā visplašākā spektra mūziķi: kā pianistu, komponistu, atraktīvu ideju autoru, dažādos laika posmos un atšķirīgos mūzikas žanros, atceroties spilgtākās epizodes R. Paula daiļradē. Raidījumus vadīs pats Maestro!

Maestro jubilejas dienā - trešdien, 12. janvārī, LTV1 ēterā plkst. 19:30 būs raidījuma "100 g kultūras" speciālizlaidums "Latvija sveic Raimondu Paulu", bet plkst. 21:20 – Latvijas Nacionālā teātra iestudētā R. Paula mūzikla "Kerija. Retrospekcija" TV pirmizrāde.

Janvāra svētdienu vakaros LTV1 ēterā iekļautas latviešu filmas ar Raimonda Paula mūziku, kas iegājušas latviešu kino zelta vēsturē un tām rakstītā mūzika dzīvo patstāvīgu dzīvi. 9. janvārī - mākslas filma "Vella kalpi", 16. janvārī - "Melnā vēža spīlēs", 23. un 30. janvārī– mākslas filma „Teātris". Filmu sākums plkst. 21:35.

Savukārt sestdienās skatītājiem tiks piedāvātas labākās Latvijas teātru izrādes ar Raimonda Paula mūziku. 8. janvārī plkst. 13:20 - Dailes teātra izrāde "Džons Neilands", 15. janvārī plkst. 12:30 - Dailes teātra izrāde "Šerloks Holmss", 22. janvārī plkst. 12:15 - Dailes teātra izrāde "Elizabete – Anglijas karaliene", bet 29. janvārī plkst. 12:30 - Nacionālā teātra izrāde "Mērnieku laiki".

Visbeidzot, sestdien, 29. janvārī, plkst. 21:20 skatītāji ar LTV1 starpniecību varēs kļūt R. Paula jubilejas koncerta „Pilsētā vētru un dzintara krastā" viesi. Tajā kopā ar Maestro piedalīsies Liepājas simfoniskais orķestris un „Sērkociņu fabrikas vokāli instrumentālais ansamblis" (tautā saukts par „Credo"). Programmā - Raimonda Paula cikls „Melnais kliedziens" un dziesmas, kas savulaik ieguva popularitāti „Credo" un citu liepājnieku izpildījumā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV