Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Pabriks: Barikādes bija skaidras izvēles laiks

Vineta Kleine, 13.01.2011. 12:36

Atceroties 1991.gada janvāra barikāžu laiku, aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda, ka, neraugoties uz 20 gadiem, kas šķir no barikādēm, to klātesamība joprojām ir teju fiziski sajūtama. Tāpēc ir grūti noticēt, ka pa šo laiku jau ir izaugusi paaudze, kas par barikādēm mācās no vēstures grāmatām vai vecāku un vecvecāku stāstītā.

"Barikādes bija īpašs laiks - skaidras izvēles, sava spēka un varēšanas apzināšanās, apbrīnojamas vienotības un pašaizliedzības laiks. Atrasties uz barikādēm nozīmēja aizstāvēt savas vērtības, aizsargāt to, kas ir dārgs un svarīgs. Tas bija arī laiks, kad veidojās pirmie iedīgļi neatkarīgās Latvijas aizsardzības sistēmas un militāro formējumu izveidošanai," ir pārliecināts A.Pabriks.

13.janvārī Latvija vienmēr pieminēs Viļņas traģēdiju, kad, padomju karaspēkam uzbrūkot Viļņas televīzijas tornim, tika nogalināti vai zem tanku kāpurķēdēm bojā gāja civiliedzīvotāji, savukārt vairāk nekā simts Viļņas iedzīvotāju tika ievainoti. "Janvāra notikumi Lietuvā un Latvijā kardināli mainīja turpmāko vēstures notikumu gaitu, nenovēršami tuvinot padomju režīma sabrukumu," uzskata aizsardzības ministrs.

A.Pabriks norāda, ka neatkarības atgūšanas gados Baltijas valstis spēja izrādīt ļoti lielu vienotību. Arī tagad, kad Latvija, Lietuva un Igaunija ir kļuvusi par pilntiesīgu Eiropas Savienības, NATO un citu starptautisku organizāciju dalībvalsti, mēs skaidri apzināmies, ka ar savstarpēji koordinētu rīcību starptautiskā jomā spējam panākt daudz vairāk un mūsu viedoklim ir daudz lielāks svars.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV