Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Astridas Lindgrēnes meistardetekīvs dodas viesizrādēs

Ilze Trumpe, 14.01.2011. 14:41

Pēc Astridas Lindgrēnes darba motīviem uzvestā izrāde "Blumkvists - Meistardetektīvs", kas gadumijā bija skatāma uz VEF Kultūras pils skatuves, dodas viesizrādēs pie bērniem Latvijas pilsētās. Izrādi bērniem un pusaudžiem iestudējis "Jaunais Zvaigžņu Teātris" Lailas Ilzes Purmalietes vadībā. Režisors Varis Vētra. Izrādes notiks 27.janvārī Gulbenē, 14.februārī Limbažos, 16.februārī Valmierā, 1.martā Salaspilī, 6.martā Ogrē.
Astridas Lindgrēnes meistardetekīvs dodas viesizrādēs

"Blumkvists - Meistardetektīvs" ir Latvijā viens no mazāk zināmajiem Astridas Lindgrēnes darbiem, taču, gluži tāpat kā visi pārējie, atklāj aizkustinošu, piedzīvojumiem un fantāzijām pārpilnu bērnības pasauli. Izrādes galvenie varoņi ir 10-13 gadus veci bērni, kuri dzīvo kādā Ziviedrijas mazpilsētā un spēlē filmās noskatītas cīņas, kad "Sarkanās rozes" sacenšas ar "Baltajām rozēm". Te vieta ir dažādiem noslēpumainiem talismaniem un slepenām kartēm, bet patiesie notikumi sākas, kad bērnu spēles un draiskošanos pārtrauc visai aizdomīga Eināronkuļa (Jānis Reinis) ierašanās. Tālākie notikumi izvēršas īstā detektīvā, kas liek skatītājiem ar neatslābstošu interesi sekot notiekošajam uz skatuves. Jaunais detektīvs 13 gadīgais Kalle Blumkvists (Pauls Ārgalis) kopā ar saviem draugiem (Kārli un Matīsu Daudziņiem, Amandu Grīnbergu, Matīsu Locānu un Sigurdu Maļinovski) paveic to, ko ar sevi apmierinātais policists Bjerks (Dainis Porgants) nespēj pat iedomāties, un visam līdzi jūt mīļā māmiņa beķerejas saimniece (Maija Rozenberga).

Atšķirībā no citām izrādēm bērniem, "Jaunā Zvaigžņu Teātra" (JZT) iestudējumi piesaista savu skatītāju ar to, ka bērnu lomas atveido paši bērni, bet pieaugušo - pieaugušie. Izrādes režisoram Varim Vētram ir izdevies atraisīt bērnu izturēšanās loģiku un dabiskumu, ļaujot skatītājiem noticēt visam notiekošajam uz skatuves. Dažs skatītājs tā aizrāvies, ka izrādes sākumā piecēlies kājās, nostāvējis līdz pašām izrādes beigām, kaut izrādes ilgums ir 2 stundas.

Biļetes uz izrādi iegādājamas "Biļešu Paradīze" kasēs un kultūras namos.

JZT ir atradis savu stabilu skatītāju nišu, kas gadu no gada turpina apmeklēt bērniem un pusaudžiem domātos uzvedumus, un veiksmīgi konkurē ar valsts dotēto teātru izrādēm. Jau šobrīd tiek plānota izrāde, ko uzvest nākošajā sezonā, un tā būs muzikāla izrāde "Viens pats Ziemassvētkos" (pēc filmas "Viens pats mājās" un "Divas Lotiņas" motīviem). Lai laikus sagatavotu jaunos aktierus gaidāmajai izrādei, "Jauno Zvaigžņu Teātris" aicina vecākus pieteikt savus bērnus (vecumā no 4 līdz 12 gadiem) studijā, kur varēs apgūt dziedātprasmi un aktiermeistarību Lailas Ilzes Purmalietes un Vara Vētras vadībā. Papildus informācija: www.jaunaszvaigznes.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV