Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Pieminot barikāžu notikumu 20.gadadienu Latvijas Okupācijas muzejs atklāj izstādi un rīko Jura Podnieka filmu seansu

Jānis Erno, 14.01.2011. 17:26

18. janvārī plkst.15.00 Latvijas Okupācijas muzejā atklās izstādi "Tautas spēka apziņa. LTF Latvijā un Tukuma rajonā."
Pieminot barikāžu notikumu 20.gadadienu Latvijas Okupācijas muzejs atklāj izstādi un rīko Jura Podnieka filmu seansu

Izstāde galvenokārt domāta skolēniem un vēsta par nebūt tik vieglo Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas ceļu. Izstādē, izmantojot LTF Tukuma rajona nodaļas darbības piemēru, izsekots kā rajonu nodaļu tautfrontiešu prasības ietekmēja LTF izšķiršanos pieprasīt pilnīgi neatkarīgu valsti. Kā tauta apzinājās savu spēku ietekmēt politiskos procesus. Nozīmīga vieta izstādē ierādīta arī 1991.gada janvāra barikāžu notikumiem.

Izstādes autori - vēsturnieks Ritvars Jansons un māksliniece Niluta Bahmane uzsver, ka LTF izvirzītās demokrātijas, brīvības, tiesiskuma un cilvēktiesību idejas ir aktuālas arī šodien.

19.janvārī pulksten 18:00 muzejā tiks demonstrētas divas Jura Podnieka filmas Krustceļš un Pēcvārds.

Krustceļš

Filma ir emocionāls stāsts par triju Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas liktenīgajiem 20.gadsimta vēstures notikumiem, un šo valstu centieniem iegūt neatkarību. Filmas varoņu stāstījums savijas ar 1990.gada Dziesmu svētkiem, kas visiem atmiņā palikuši kā pirmie "brīvie" Dziesmu svētki pēc 50 gadu ilgā okupācijas perioda.

Pēcvārds

Filma ir veltījums operatoriem Andrim Slapiņam un Gvido Zvaigznem, kuri gāja bojā 1991.gada janvāra notikumos, kad padomju militārie spēki sāka apšaudi pilsētas centrā. Filma parāda arī notikumus Viļņā 1991.gada janvārī, kuru aculiecinieks bija režisors Juris Podnieks. Tā kā A. Slapiņš un G.Zvaigzne bija operatori filmai "Krustceļš", kura sāka savu ekrāna dzīvi tūlīt pēc janvāra notikumiem, "Pēcvārds" ir veidots kā filmas "Krustceļš" turpinājums.

Publicitātes foto. Kadrs no filmas "Krustceļš"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV