Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LTV1 īpašā programma Barikāžu atceres 20. gadadienā

Ieviņa Ancena, 19.01.2011. 10:07

Jau no 11. janvāra LTV1 ēterā iekļauta īpaša programma 1991. gada barikāžu atcerei, bet ceturtdien, 20. janvārī, Barikāžu atceres 20. gadadienā, īpašie raidījumi LTV1 ēterā risināsies visas dienas garumā. Tie godinās mūsu barikāžu aizstāvjus un skatītājiem piedāvās emocionālu un uzziņas bagātu atskatu uz 1991. gada janvāra notikumiem Latvijā no 20 gadu distances. Daudzas no pārraidēm būs skatāmas arī internetā, LTV1 mājas lapā (www.ltv1.lv).

Plkst. 09:25 – dokumentālā filma „Dūmu deja debesīm" (1991)

Latvijas Televīzija šo filmu piedāvā noskatīties visās Latvijas skolās vienlaicīgi, jo šajā laikā Izglītības un zinātnes ministrija organizē barikāžu divdesmitgadei veltītu vēstures stundu. Vienlaicīgi filma būs skatāma arī internetā, LTV1 mājas lapā, kur to līdz pat janvāra beigām būs iespējams noskatīties bezmaksas režīmā.

Režisora Juris Bindara un scenārija autores Marinas Mariņinas veidotā filma stāsta par 1991. gada janvāra barikādēm - laiku, kad cilvēki no visas Latvijas pulcējās Rīgā sargāt savu valsti. Janvāris tajā gadā gan nebija īsts ziemas mēnesis, vairāk mitrs un drēgns, bez dziļa sniega un liela sala. Tomēr cilvēkiem, kas bija atstājuši savas mājas un tuviniekus, lai kļūtu par sargiem un aizstāvjiem, nācās dienas un naktis pavadīt ārā. Un tad glābiņš ir ugunskurs. Tā Rīgu tajās dienās sildīja ugunskuri. Rīgas aizstāvjus sildīja arī rīdzinieku rūpes un gādība – bija sagādāta iespēja vairākās vietās tikt zem jumta, atpūsties, sasildīties, dabūt siltu ēdienu. Siltu tēju un pīrādziņus pateicīgie rīdzinieki nesa un deva arī turpat uz barikādēm. Šī filma ir stāsts par barikāžu laiku, par cilvēkiem uz barikādēm, par viņu drosmi, apņēmību un izturību. Par ugunskuriem kā dzīvības liesmiņu, par dūmu elpu pār barikādēm – rāma un domīga tā kāpj debesīs, bet vēja pūsmā pārvēršas - kļūst draiska, pārgalvīga...

Plkst. 12:00 - janvāra barikāžu atceres 20. gadadienai veltītā LR Saeimas svinīgā sēde (tiešraide - arī internetā).

Plkst. 13:05 – dokumentālā filma „Es rakstu Tavu vārdu".

Režisores Rasmas Dumpes, operatora Ulda Cekuļa un scenārija autores Grizeldas Podskočijas reportāža par 1991. gada barikādēm Rīgā. Atspoguļoti notikumi Zaķusalā, pie LTV ēkas un TV torņa, Doma laukumā, pie Augstākās Padomes, pie Ļeņina pieminekļa un citur. Intervijas ar ārvalstu žurnālistiem, kas pasaulei rādīja patiesību par 1991.gada janvāra notikumiem Latvijā.

Plkst. 17:55, 19:35 un 21:15 – Atceres ugunskuri visā Latvijā. Tiešraide no Doma laukuma, kur tiks iedegts piemiņas ugunskurs 1991. gada janvāra barikāžu atcerei (tiešraides - arī internetā).

Barikāžu dienās 1991. gada 15. janvārī Doma laukumā Latvijas Televīzijas videoierakstā gleznotājs Ivars Heinrihsons uz jautājumu, kādās krāsās viņš šobrīd gleznotu Latviju, atbildēja: „Sarkanbaltsarkanajās, tās mums visiem ir kopīgas..."

Ir pagājuši divdesmit gadi, bet vai apliecinošo krāsu spožumu esam pratuši saglabāt ne tikai atmiņās, bet arī šodien dzīvē? Barikāžu atceres 20. gadadienā mums būs iespēja jautāt un saņemt atbildi no tiem, kuri stāvēja barikādēs par Latvijas neatkarības nosargāšanu.

Pēc 20 gadiem tiksimies ar cilvēkiem, kuri dokumentēti videoliecībās: lauku vīriem, kuri ar smago transportu sargāja tiltus un televīziju, ar māksliniekiem, mūziķiem un aktieriem, kuri toreiz ar savu radošo spēku stiprināja barikāžu dalībniekus, ar ārstiem, kuri 1991. gada 20. janvāra apšaudē sniedza palīdzību.

Toreiz patiesas informācijas saņemšanas spēks bija godprātīgi operatori un žurnālisti. Barikāžu atceres dienā kopā ar viņiem vēlreiz ieskatīsimies dokumentētajos notikumu kadros.

Barikāžu laiku atminēsies arī tiešraides vadītāji - kādreiz populārā raidījuma „Labvakar" žurnālisti Ojārs Rubenis, Edvīns Inkēns un Jānis Šipkēvics.

Plkst. 18: 30 – Ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Domā (tiešraide - arī internetā).

Plkst. 21:40 – Atceres ugunskurs Ķīpsalā. Reportāža no barikāžu dalībnieku tikšanās (tiešraide - arī internetā).

Atmiņas, stāsti, pārdzīvotais, cerētais un iegūtais... Piedalīsies barikāžu aizstāvji no visas Latvijas. Muzicēs NBS štāba orķestris, apvienotais vīru koris, grupas "Auļi", "Pērkons", "Iļģi".

Plkst. 21:30 un 23:20 - LTV Ziņu dienests piedāvās ekskluzīvu iespēju ieraudzīt barikāžu piemiņas ugunskurus daudzviet Latvijā no putna lidojuma. Ugunskuri degs Ērgļos, Likteņdārzā pie Kokneses, Aizkrauklē, Jaunjelgavā, Skrīveros, Lielvārdē, Ķegumā, Ogrē un Ikšķilē.

Plkst. 23:35 - J. Kulakova un N. Beļska kantāte „Vēstules uz bruģa" (1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības dāvinājums LTV skatītājiem).

Jura Kulakova kantāte "Vēstules uz bruģa" (2006) ir veltījums 1991.gada barikāžu dalībniekiem, upuriem un viņu piederīgajiem, draugiem un līdzdomātājiem vakar, šodien un rīt.

Kantāte stāsta par 20 gadu seniem notikumiem, ko dzejas pantos septiņās daļās ietērpis Normunds Beļskis. Mūzika saviļņo. Komponists bagāto, izteiksmes līdzekļu ziņā pat izšķērdīgo partitūru audis kā devīgs gobelēnists - negaidīti un asprātīgi te apvienojas dažādi žanri: roks, pops, akadēmisms, etnisks folks, parafrāzes, stilizācijas un variācijas par ļoti zināmām, asociatīvām tēmām... Smeldzīgajā poēmā aprakstītajai traģisko epizožu atklāsmei komponists pakļāvis visu iespēju arsenālu - stilu eklektiku, brīnišķas melodijas, emociju liriku un enerģijas pulsu. Izbungots varenu bungu ritmā, izdziedāts balsīs, izspēlēts stīgās un pūšamajos, kļuvis par visai interesantu lappusi latviešu kultūrvēsturē, kas adresēts vēstures piemiņai.

Skatītājiem piedāvāsim kantātes jauno redakciju, kas ieskicē veselas divas muzikālās vēstures lappuses, jo bez vēstulēm, kas uz bruģa, ienāk arī Aleksandra Čaka vēstījums poēmas "Mūžības skartie" veidolā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV