Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Līdz ar barikāžu atceres sarīkojumu Liepājas muzeja ekspozīcijai „Liepāja okupāciju režīmos" aprit 10. gadadiena

Sandra Šēniņa, 19.01.2011. 13:19

Šogad janvārī reizē ar 1991. gada barikāžu atceres sarīkojumu aprit 10. gadadiena, kopš Liepājas muzejs K. Ukstiņa ielā 7/9 atklāja ekspozīciju „Liepāja okupāciju režīmos".
Līdz ar barikāžu atceres sarīkojumu Liepājas muzeja ekspozīcijai „Liepāja okupāciju režīmos" aprit 10. gadadiena

Kopš tās atklāšanas to apmeklējuši 63093 cilvēki, atklātas 114 izstādes, notikuši 208 pasākumi un ekspozīciju apmeklējušas 536 ekskursantu grupas. Lai atsauktu atmiņā šos daudzos notikumus un pasākumus Liepājas muzeja darbinieki sagatavojuši to atspoguļojumu fotogrāfijās.

Pirms 20 gadiem šajā ēkā darbojās Latvijas tautas frontes Liepājas nodaļa, kas apvienoja 13000 biedru un vēl vairāk atbalstītāju. 1991. gada janvārī tā koordinēja liepājniekus aizstāvēt atjaunotās Latvijas valsts neatkarību.

Šogad janvārī aprit 20 gadi kopš notikumiem 1991.gadā. Pieminot un godinot 1991.gada barikāžu notikumu dalībniekus, Liepājas muzejs sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi, Izglītības pārvaldi, Liepājas Tautas Mākslas un kultūras centru un Liepājas Bērnu un jaunatnes centru organizē 1991.gada janvāra barikāžu atceres pasākumus Liepājā.

20.janvārī no plkst. 9 līdz 10 Izglītības un zinātnes ministrija organizē vēstures stundu visās Latvijas skolās, bet jau plkst. 10.30 vietās, kur 1991.gadā bija barikādes Liepājā skolēni aizdedzinās piemiņas ugunskurus un tiksies ar to dienu dalībniekiem. Pie Liepājas domes pulcēsies Liepājas J. Čakstes 10.vidusskolas audzēkņi, Liepājas Valsts 1. Ģimnāzijas skolēni iedegs piemiņas ugunskuru pie TV torņa, pie laikraksta „Kurzemes Vārds" redakcijas - DALP 5.vidusskolas audzēkņi un K.Ukstiņa ielā 7/9 piemiņas ugunskuru iedegs Liepājas Raiņa 6.vsk. skolēni. Pēc tam plkst 11.30 skolēni pulcēsies Liepājas muzejā K. Ukstiņa ielā 7/9, kur turpinās sarunas par 1991.gada janvāra barikāžu notikumiem un sasildīsies ar karstu tēju sviestmaizēm. Piemiņas ugunskuri degs līdz plkst. 12.00.

Centrālais barikāžu piemiņas ugunskurs 20. janvārī plkst. 17 tiks aizdegts Liepājas muzeja K.Ukstiņa ielā 7/9 pagalmā. Skanēs latviešu tautā iemīļotas un populāras dziesmas Bērnu un jauniešu centra kora „Liedags" izpildījumā, viņiem palīdzēs LTMK koru „Aija" un „Dziedonis" dalībnieki diriģentu Guntas Vites un Valda Aivara vadībā. Vakarā pie ugunskura skanēs konkursa „Tik Tev Latvija, cik Tavā sirdī iekšā" skolēnu sacerējumu, eseju un dzejoļu lasījumi. Karavīru virtuve rūpēsies par karstu tēju. Savukārt muzejs sarūpējis sviestmaizītes, lai atsauktu atmiņā sajūtas, kādas mūs vienoja pirms 20 gadiem.

Līdz 13.februārim Liepājas muzeja telpās K.Ukstiņa ielā 7/9 skatāma fotomākslinieka Pētera Jaunzema (EFIAP) fotodarbu izstādi „Gaisma pret tumsu". Ekspozīcijā aplūkojamas 40 melnbaltās fotogrāfijas, kas skatītājiem atgādina par Latvijas valstiskās neatkarības vēsturē neizdzēšami ierakstītajiem janvāra dienu notikumiem Rīgā un Liepājā.

Viena no izcilākajām lappusēm Latvijas tautas jaunāko laiku vēsturē ierakstīta 1991.gada janvārī - barikāžu laikā, kad skumjās pieminām bojāgājušos un ar sajūsmu atceramies Latvijas tautas varonību, kas vienoti cēlās aizstāvēt savas valsts tikko atdzimušo brīvību.1991. gada janvāra barikādes bija organizēts tautas pretspēks Maskavas inspirētajam bruņotajam apvērsumam.

Militārās akcijas sākās Lietuvā 12.–13. janvāra naktī. Padomju armijas daļas un speciālās nozīmes vienības uzbruka Lietuvas galvenajam televīzijas tornim, nogalinot 13 cilvēkus un daudzus ievainojot.

Pārdomāt savus plānus Padomju Savienībai spieda plašā tautas manifestācija Rīgā, Daugavas krastmalā, 13. janvārī, kurā piedalījās vairāk nekā pusmiljons (apmēram 700 000) iedzīvotāju, protestējot pret vardarbību Viļņā un izsakot vienprātīgu atbalstu Latvijas neatkarībai un likumīgi ievēlētajai Augstākajai padomei un valdībai.

13. janvārī dienas laikā Rīgā ap svarīgākajām valsts un sabiedriskajām ēkām tika izveidotas barikādes, pieejas ēkām apjoztas ar smago tehniku vairākos lokos. Arī Liepājā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV