Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Jauna grāmata bērniem - "Princese Skella un Leta kungs"

Zane Jauja, 03.03.2011. 09:34

Izdevniecība „liels un mazs" latviešu valodā izdevusi rakstnieces Piretas Raudas grāmatu „Princese Skella un Leta kungs", ko no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.
Jauna grāmata bērniem - "Princese Skella un Leta kungs"

Grāmata izraudzīta izdošanai, turpinot izdevniecības jau agrāk aizsākto jaunākās igauņu bērnu literatūras „līniju", kurā, sadarbojoties ar Igaunijas Literatūras centra ekspertiem un sekojot viņu ieteikumiem, jau iznākuši Pētera Sautera un Andrusa Kivirehka darbi. Arī šai autorei piemīt igauņu mūsdienu bērnu literatūrai raksturīgā asprātība, fantāzijas drosme, nepiespiesta spēle ar valodu un kultūras alūzijām, kas ļauj jautra sižeta „kastītē" iesaiņot „dāvanu", kas sekmē bērna intelektuālo attīstību. Grāmata adresēta pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem.

Princese Skella dzīvo karaļpilī kopā ar savu mammu un tēti, kas ir karalis. Vienu vakaru Skella savā vannasistabā satiek skeletu Leta kungu. Viņš ir dzīvs, ar zobu pastu tīra ne tikai zobus, bet arī visus citus savus kaulus, mitinās drēbju skapī un sargā šķirstiņu ar karaļa noslēpumu. Skella un Leta kungs kļūst par draugiem, taču tēta noslēpumu skelets meitenei negrib izpaust. Lai ietu pastaigāties ārpus telpām, skelets apģērbj princeses drēbes. Saldējuma kafejnīcā Leta kungam uzbrūk izsalkušais suns Muki. Skelets viņam ir kā viens liels kauls. Jucekļa, kas seko, laikā pazūd šķirstiņš ar visiem karaļa noslēpumiem. Pēdas ved uz bezpajumtnieka Veino pusi, kas dzīvo kopā ar Muki un bijušo skolotāju Sokratu. Sokrats atklāj karaļa lielo noslēpumu par viņa skolas laiku un liecībām, kurās bijušas tikai sliktas atzīmes. Karalim grūti atzīt savu muļķību cilvēku priekšā, jo viņam taču jābūt visgudrākajam vīram. Skella lūdz tēvu atzīt savas kļūdas un atbrīvot no cietuma visus cilvēkus, kas kritizējuši karali. Kopš šī mirkļa karalis apsola valdīt valstī godīgi un taisnīgi.

Pireta Rauda pati ir īsta princese no igauņu bērnu literatūras dinastijas – viņas tētis ir „Naksitrallīšu" autors Eno Rauds, bet mamma – ievērojamā bērnu rakstniece Aino Pervika.

Grāmatas prezentācija notiks Baltijas Grāmatu svētku 2011 ietvaros 5.martā plkst.14.00 izstāžu zāles Ķīpsala balkonā. Atvēršanas svētkos piedalīsies tulkotāja Maima Grīnberga un Jaunā Rīgas teātra aktieri Gatis Gāga un Inga Alsiņa. Jautrajā pasākumā grabēs kauli, skelets mainīs tērpus, bet bērni kopā ar mākslinieci Ūnu Laukmani varēs paši sev izgatavot mazus šausmīgus suvenīrus grāmatas varoņu autogrāfiem.

Grāmatas tulkošanu un izdošanu atbalstījusi Eiropas Komisija un LR Kultūras ministrija.

Izdevniecības "Liels un mazs" grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51-12 un mājas lapā www.lielsmazs.lv, visos lielākajos grāmatu veikalos, kā arī galerijā "Istaba" Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā "Grāmatu karuselis" T/C Spice, Satori grāmatnīcā Rīgā, Lāčplēša ielā 31, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā twitter.com - https://twitter.com/lielsunmazs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV