Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Janim Rozentālam – 145

Sandra Zobena, 15.03.2011. 15:46

18. martā gleznotājam Janim Rozentālam aprit 145 gadu jubileja. No 18. līdz 26. martam Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Alberta ielā 12–9, aicina apmeklēt gleznotāja jubilejai veltītus pasākumus.
Janim Rozentālam – 145

18. martā plkst. 17.00 notiks lekcija „Ziemeļu pasaka" Jaņa Rozentāla dzīvē un daiļradē.

Jau kopš studiju gadiem gleznotāju Jani Rozentālu saistījusi ziemeļvalstu kultūra. 1897. gada vasarā, kad Rīgas Latviešu biedrība piešķīra māksliniekam stipendiju ārzemju ceļojumam, viņš kopā ar savu draugu – aktieri un režisoru Pēteri Ozoliņu – apceļoja Somiju un Zviedriju. Vēlāk Jani Rozentālu ar Somiju saistīja jau daudz ciešākas saites, kam par iemeslu bija būtisks pavērsiens viņa privātajā dzīvē – laulības ar somu dziedātāju Elliju Forseli.

Interese par ziemeļzemju kultūru pastāvīgi radusi atspoguļojumu Jaņa Rozentāla radošajā darbībā: gan mākslas darbos, gan publikācijās, gan fotouzņēmumos, kuros iemūžinātas ziemeļu zemes un cilvēki, kādus tos redzēja un satika Janis Rozentāls.

No 19. marta muzejs visiem interesentiem piedāvā iepazīties ar Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas vizuālās prezentācijas materiālu – aplūkot labākos no audzēkņu darbiem un ielūkoties pašas skolas vēsturē un šodienā.

Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolai gleznotāja vārds tika piešķirts 1946. gada 18. martā, pieminot mākslinieka 80 gadu jubileju.

Janis Rozentāls strādājis par pedagogu vairākās mākslas skolās un pasniedzis stundas savā privātstudijā, bet šodien viņa Alberta ielas darbnīcas durvis ir atvērtas gan topošajiem māksliniekiem, gan ikvienam interesentam, kurš vēlas labāk un dziļāk izprast mākslas valodu.

26. martā plkst. 15.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā notiks izstādes „Princese ar pērtiķi" atklāšana.

Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas II kursa audzēkņi grafikas skolotājas Baibas Dambergas vadībā mākslinieka jubilejai par godu radījuši viņa slavenās gleznas „Princese ar pērtiķi " (1913) rimeikus tušas zīmējuma tehnikā, interpretējot slaveno kompozīciju mūsdienīgās versijās.

Jaņa Rozentāla dēls Miķelis Rozentāls savulaik ir stāstījis par šīs gleznas tapšanu un neparasto mazo modeli – pērtiķīti. Izstādes atklāšanas laikā notiks performance, kurā audzēkņi izspēlēs gleznas tapšanu un radīs jaunas versijas par šo mākslas darbu.

Izstāde būs apskatāma līdz 29. maijam.

Tuvāka informācija pa tālruni 67331641vai e-pastu: jrrbm@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV