Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kultūras un izklaides programmā "Ars Rezumē" - pasakas par Ņukucīti

Natālija Sujunšalijeva, 24.03.2011. 09:47

Ceturtdien, 7. aprīlī, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" (Torņa ielā 1, Vecrīgā), aizvadot izstādes „Purvīša balva 2011" pēdējo nedēļu, visi tiek aicināti uz „Ars Rezumē" pasākumu, kurā pēc dzejnieka Aivara Neiberta pasakām notiks izrāde „Pasakas par Ņukucīti".
Kultūras un izklaides programmā "Ars Rezumē" - pasakas par Ņukucīti

Latvijas laikmetīgās mākslas svarīgākais notikums – izstāde „Purvīša balva" – apvieno astoņus dažādus māksliniekus, lai popularizētu aktuālos jaunrades sasniegumus Latvijas vizuālajā mākslā. Bez „Purvīša balvas" ieguvēja Kristapa Ģelža izstādē redzami arī citu kandidātu – Ilmāra Blumberga, Intas Rukas, Kaspara Podnieka, Imanta Lancmaņa, Kristīnes Kursišas, Mārtiņa Ratnika un Kriša Salmaņa darbi. Izturot ekspertu komisijas vērtējumu, līdz izstādei nokļūst Latvijas mūsdienu mākslas koncentrāts, kas saistīts ar sava laika norisēm un kurā ir saite ar šodienas dzīvi, garīgajiem ideāliem un absolūtajām vērtībām.

Gleznotāja Anda Lāce bija to mākslinieku vidū, kuri tika nominēti „Purvīša balvai 2011" divas reizes – abās novērtēja viņas „paplašināto" glezniecību. Bez divdimensiju attēla plaknes veiksmīgi tiek izmantota dotā telpa un pati krāsas uzlikšanas kustība. Mākslas sintēzes ideja rasksturo arī gaidāmo „Ars Rezumē" pasākumu – vairāku cilvēku kopdarbs „Pasakas par Ņukucīti".

Tradicionālā pasaku stāstīšana tiek padarīta par multimediālu projektu, kurā vienlaicīgi var uzrunāt un iesaistīt visas skatītāju maņas. Aktiera Vara Klausītāja stāstījumu pavadīs Andas Lāces gleznojums un modernās dejas speciālistes Agneses Bordjukovas kustības. Par izrādes tērpiem rūpēsies Ieva Veita, bet muzikālajā pavadījumā tiks izmantoti Zakira Huseina (Zakir Hussein) kompozīciju fragmenti.

Septiņas Aivara Neiberta pasakas, pateicoties atšķirīgo mākslas veidu tēlainībai, burtiski izvelsies no papīra loksnēm, izdejosies un izrunāsies telpā, līdz saņurcīsies skatītājos. Aivara Neiberta pasakas ir par labo, kas uzrodas no nekurienes, un dažreiz, lai tas atnāktu, vajag iemācīties tikai pateikt „jā".

Uz izrādi sevišķi aicinātas ģimenes, jo „Pasakas par Ņukucīti" paredzētas kā bērniem, tā arī pieaugušajiem.

Izrādes garums: 45 minūtes. Ieeja bezmaksas.

Ars Rezumē

Kopš 2008. gada Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā saviem apmeklētājiem kultūras un izklaides programmu „Ars Rezumē". Tuvojoties lielās izstādes noslēgumam, LNMM izstāžu zālē Arsenāls iepriekš izziņotā ceturtdienas vakarā tiek rīkots īpašs pasākums ar aicināto viesu uzstāšanos: dzejniekiem, mūziķiem, teātra dalībniekiem, dejas māksliniekiem un citām radošām personībām.

„Ars Rezumē" mērķis ir atbalstīt dažādu radošo aktivitāšu norisi un paplašināt Arsenāla piedāvāto kultūras pasākumu klāstu, radīt draudzīgāku, sabiedrībai atvērtāku publisko telpu, kurā pulcēties ne tikai uz izstādes apskati. Programmas ietvaros jau ir notikuši septiņi pasākumi.

Aicinām izbaudīt radošo muzeja vakaru gaisotni, klausoties un skatoties Jums gatavotos priekšnesumus!

Foto: fragments no izrādes „Pasakas par Ņukucīti" ( foto autors Jānis Brauns)

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV