Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Laikmetīgā slovāku stikla māksla

Natālija Sujunšalijeva, 31.03.2011. 11:06

No 14. aprīļa līdz 26. jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) būs apskatāma laikmetīgās slovāku stikla mākslas izstāde.
Laikmetīgā slovāku stikla māksla

Izstāde sniedz ieskatu Slovākijas mūsdienu stikla mākslas galvenajos attīstības virzienos un iepazīstina ar 14 vadošo slovāku stikla mākslinieku daiļradi. Tajā iekļautie vairāk nekā 60 dažādu paaudžu autoru darbi veido bagātīgu priekšstatu par mūsdienu stikla mākslas attīstības tematisko virzienu plašo diapazonu, formu un krāsu valodas daudzveidību, laikmetīgām tehniskajām novitātēm.

Šo fantastisko izstādi no autordarbiem komplektējusi kuratore Zora Petrašova (Zora Petrášová), veiksmīgi apvienojot atšķirīgus mākslinieciskās izteiksmes stilus un dažādu autoru rokrakstus. Kuratores ideja bija ne tikai sniegt kompleksu pārskatu par nozares attīstību Slovākijā, bet arī parādīt mākslinieku radošos meklējumus attieksmē pret vienu un to pašu materiālu šodien. Jāatzīmē, ka tā ir viena no labākajām pēdējo gadu slovāku stikla mākslas nozari reprezentējošām izstādēm.

Viens no izstādē apskatāmo eksponātu autoriem ir ilggadējais Mākslas akadēmijas (Vysoká škola výtvarných umení, VŠVU, Bratislava) Stikla mākslas nodaļas mācībspēks, pedagogs Viktors Oravecs (Viktor Oravec), kura darbos vērojama filozofiska izteiksmība. Patrika Illo (Patrik Illo) darbu kolekcija savukārt ekspozīcijā pārstāv to dizaina virzienu, kurā lietojamie priekšmeti iet rokrokā ar mākslinieciski brīvu izteiksmes formu valodu. Ar vairākiem darbiem izstādē var iepazīt pasaules klases meistara Jana Zoričaka (Ján Zoričák) radošo daiļradi, kā arī vairāku citu mākslinieku radošās un tehniskās veiksmes. Līdzās jau pazīstamiem slovāku māksliniekiem un Mākslas akadēmijas pedagogiem, ekspozīcijā redzam vairākus studentu pieteikumus. Tā, piemēram, Danica Balgava (Danica Balgavá) un Tomašs Ondroušeks (Tomáš Ondroušek) pārstāv mūsdienīgas koncepcijas un virzienus, kas saistīti ar tehnoloģisko un estētisko stikla radīšanas principu jaunu novērtējumu.

Izstāde „Laikmetīgā slovāku stikla māksla" tapusi sadarbībā ar Slovākijas Republikas vēstniecību Latvijā. 14. aprīlī ekspozīciju Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atklās Slovākijas Republikas vēstnieks, V.E. Dušans Krištofiks (Dušan Krištofík). Divi no māksliniekiem, kuru darbus redzēsim ekspozīcijā – Palo Maho (Palo Macho) un Patriks Illo (Patrik Illo) – ieradīsies Rīgā un arī būs klāt atklāšanas ceremonijā.

Izstāde ar panākumiem jau izrādīta Somijas stikla muzejā „Riihimäki" un Igaunijas Lietišķās mākslas un dizaina muzejā Tallinā. Pēc eksponēšanas Rīgā tā mēros ceļu uz vairākām citām Ziemeļeiropas galvaspilsētām.

Publicitātes foto: Františeks Čandals (František Csandal). Debesis. 2002.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV