Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Galerijā "Flat" apskatāma Karinē Paronjanc personālizstāde „Vērši un artišoki"

Oskars Lukašins, 04.04.2011. 17:04

No 8. aprīļa līdz 4. maijam galerijā "Flat" apskatāma Karinē Paronjanc personālizstāde „vērši un artišoki".
Galerijā "Flat" apskatāma Karinē Paronjanc personālizstāde „Vērši un artišoki"

Izstādi „ Vērši un artišoki" caurstrāvo pavasara noskaņas – dabas atdzimšanas tēma, augu un ziedu motīvi, pavasara jutekliskums, seksuālas enerģijas uzplaukums. Kā nemainīgi centrālā tēma Karinē Paronjanc darbos ir vīrišķā un sievišķā pretestība un mijiedarbība.

"Man patīk strādāt ar košām, dzidrām krāsām, izmantojot visu paletes bagātību, uzlūkojot zeltu kā universālas mīlestības simbolu, rozā kā maiguma un balto kā paradīzes tīrības un patiesības simbolu", stāsta māksliniece.

Šajā izstādē māksliniece vēlējās organiski apvienot glezniecisko manieri ar dekoratīvo, svarīgu lomu piešķirot līnijai, krāsu niansēm, ritmam un pat dažos darbos gaismēnai. Gleznas kļuvušas jutīgākas un smalkākas. Karīnē atzīst, ka savos darbos kļūst arvien sentimentālāka.

Ieceres realizācijai izmantota jauktā autortehnika - eļļa, akrils, pasteļa krītiņi, ogle, zelts. Bet par darba plakni Karīnē izvēlējās apdrukātus palagus. Karīnē saka, ka "gleznot uz palaga, manuprāt, ir īpaši intīmi un mājīgi, tas rada īpašas attiecības ar savu mākslas darbu. Palags tas ir gan cilvēka eksistences simbols, gan intīms ikdienas elements vienlaikus."

Galvenais izteiksmes līdzeklis ir ornaments. Māksliniece rada savu ornamentālo sistēmu uz jau esoša palaga ornamenta, radot zināmo saspēli un dažreiz pat asprātīgu intrigu! Ornaments darbojas kā universāls informācijas nesējs - vispārinājums, simbols, maģija, vēsture un tilts no pagātnes uz tagadni. Tas ir kā mandala, dodot iespēju skatītājam abstrahēties no realitātes.

Daži darbi apzināti tiek eksponēti ķēdēs. Ķēdes uzsver glezniecības romantisko, brutālo un brīžiem „buntavniecisko" garu. Ķēde ierobežo un grezno vienlaikus.

Karīnē Paronjanc patīk savienot nesavienojamas lietas savos darbos, pieblīvēt darbu ar detaļām un dekoratīviem elementiem. Dažreiz balansējot uz bezgaumības robežas, būt starp kiču un konceptuālo glezniecību! Izteikt daudz caur vienkāršām sadzīves lietām, meklēt lielo un mūžīgo ikdienišķajā! Darbi ir emocionāli piesātināti, abstrahēti no reālitātes, kaut arī piebāzti ar kičīgām detaļām un dažreiz pat salkaniem elementiem!

Māksliniece atzīst, ka viņai patīk šis kontrasts!

Kāpēc vērši un artišoki? Vērša tēls dzīvo neskaitāmos mākslas darbos, piesaistot māksliniekus ar savu vitalitāti, vizuālo krāšņumu un milzīgu simbolisku ietilpību. Vērša tēls sastopams austrumu tradīcijās, hinduismā, budismā, kristietības simbolikā, grieķu un ēģiptiešu mitoloģijā, modernajā mākslā. Vērša universālums ir fenomenāls – dievība, monstrs, briesmonis, upuris, palīgs, izklaides un peļņas avots, apģērbs un simbols. Karīnē Paronjanc darbos tas ir zemes spēks un vitalitāte, vīrišķās varas simbols, auglības simbols, seksuālās enerģijas iemiesojums.

„Pasaku ziedi" – artišoki ir elegants kontrasts vērša brutālajai enerģijai. Pavasarim tik raksturīgie florālie motīvi, augu vijīgas formas un niansēta krāsu spēle rada patiesu prieku par dabas atdzimšanu un uzplaukumu! Arī auga nosaukums ir vilinošs – artišoks – art un šoks! Brīnišķīgs kalambūrs! Neiztiek arī bez arbūziem - mīlas, kaisles un seksa simboliem.

Šis izstādes galvenais uzdevums ir padarīt Karinē Paronjanc skatītāju dzīvi krāšņāku un dzīvespriecīgāku, radīt svaigu pavasara noskaņojumu. "Pēc savas būtības esmu svētku māksliniece. Šo apzīmējumu laikam var attiecināt ne tikai uz glezniecību, bet arī uz dzīvi vispār. Tā nu ir sanācis, ka manā dzīvē viss ir savijies kopā - glezniecība, deja un mūžīgi svētki. Man ir grūti izpausties kādā konkrētā mākslas jomā, jo visa mākslinieka dzīve, manuprāt, ir viena vienīga pašizpausme mākslas vārdā. Bieži man nākas ,,dejot" savas gleznas vai ,,gleznot" savas dejas. Visa mana dzīve ir pakārtota radošiem meklējumiem", par sevi saka māksliniece.

Izstāde „Vērši un artišoki" apskatāma no 8.aprīļa līdz 4.maijam katru dienu no plkst. 12.00 – 22.00, izņemot svētdienas, adrese – Ģertrūdes 46, cappuccino bar and gallery "Flat".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV