Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Ilzes Abikas personālizstāde "Ķengurdziesma"

apollo.lv, 09.05.2007. 09:20 | komentāri (4)

"Ķengurdziesma" ir Ilzes Abikas pirmā personālizstāde Latvijā. Lielākā daļa darbu tapuši, strādājot mākslinieku rezidencē Austrālijā, inspirējoties no savdabīgās Austrālijas lauku vides. Nosaukums "Ķengurdziesma" manifestē attieksmes vieglumu pret pasauli kopumā, par spīti smeldzes klātbūtnei darbos.
Ilzes Abikas personālizstāde "Ķengurdziesma"

Galerijas:

lze Abika mākslinieces izglītību ieguvusi Latvijas Mākslas akadēmijā Grafikas nodaļā. Pirms tam beigusi Rīgas Lietišķās mākslas koledžas Stikla dizaina nodaļu. Izstādēs Latvijā, Zviedrijā, Lietuvā un Vācijā piedalījusies kopš 2003.gada. Pirmā personālizstāde notika Lietuvā projektā "Now Art Now Future". 2006.gadā Ilzei piešķirta Valsts kultūrkapitāla fonda radošā stipendija, portālu «Apollo» informēja izstādes autore.

Šo izstādi veido savdabīgu tēlu un personāžu sistēma, īpatnēja un trausla pasaule. Darbi gan pastarpināti, gan tieši atklāj sievietes dvēseles iekšējās dzīves anatomiju.

Paralēli līdzdarbojas dzīvnieki, spoki un aizlaiku tēli, kuri īsti nerod vietu šajā pasaulē. Viņi vientuļi klimst pa šīs pasaules takām, tā arī nerodot kontaktu ar šejieniešiem. Zīmējumu varoņi ir viegli ievainojami, un viņu pasaule ir trausla un mainīga. Viņi nav ļauni, taču pastāvīgi ir sērīgā noskaņā un ātri apvainojas. Viņi visu laiku atrodas Viņpus, jo dzīvo ciešā kontaktā ar savu dvēseles dzīvi. "Es vēlos, lai viņi, kopā sanākot, veidotu saviļņojošu stāstu, kas dziļi spētu uzrunāt ikvienu dzīvu šīspasaules būtni. Berlīnes zilā krāsa, kuru lietoju, akcentē mistisku un sapņainu ainu."


"Darbi ir dziļi subjektīvi, radīti no manas pašas unikālas pieredzes. Saskarsmes. Man likās svarīgi šo darbu sēriju veikt kā garīgu eksperimentu — ceļojumu laikā, kad garīgā sfēra liekas traucējošs elements veselīgi domājoša indivīda hierarhijā."

Paldies VKKF, Austrālijas latviešiem, Bandanonas mākslinieku rezidencei un īpaši — Dagnijai Grestei!

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV