Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Vai lugā "Gaidot Godo" slēpjas negatīvās domāšanas prieks?

Anna Klīvere, 08.04.2011. 09:53 | komentāri (1)

8. un 14. aprīlī K.Suns telpās skatītāji aicināti pārbaudīt, vai viņi spēj būt laimīgā „Beketa publika" – ļauties lugas "Gaidot Godo" pesimismam, sajusties bezjēdzīgiem un nožēlojamiem, smieties un raudāt kopā ar Gogo un Didi un doties mājās atbrīvoti un piepildīti ar iracionālu prieku.
Vai lugā "Gaidot Godo" slēpjas negatīvās domāšanas prieks?

Par Beketa publiku un pašu Semjuelu Beketu daudz raksta Pīters Bruks grāmatā "The Empty space". Esot divi veidi, kā mākslinieks var skatīties uz dzīvi: viens ir caur iedvesmu un otrs caur drosmīgu, atklātu attieksmi. Bruks uzskata, ka tieši vēlme pēc optimisma daudziem rakstniekiem traucē atrast cerību. Turpretim Bekets raksta tumšas lugas, kurās apslēpts dzīves apliecinājums.

Lugu par cilvēkiem, kas gaida kādu mistisku Godo, un tā arī nesagaida, pagājušā gada vasarā iestudēja Baņuta Rubess. Izrādē piedalās četri aktieri – Karaliskā improvizācijas teātra dalībnieki Jānis Skutelis un Varis Klausītājs, Valmieras Drāmas teātra aktieris Mārtiņš Liepa un Dailes teātra aktieris Juris Strenga. Aktieri ir vienisprātis, ka 1949. gadā sarakstītā luga uzrunās arī mūsdienu skatītājus. Taču interpretācijas par to, kā tieši, ir dažādas. Varis Klausītājs lugas aktualitāti izjūt metafiziskā līmenī: „Cilvēks piedzimst un viņš noteikti nomirs. Tas, ka viņam ir šis laiks un tas, ko viņš ar to iesāk – gaida kaut ko vai dara, ir ļoti aktuāli un būs aktuāli vienmēr. Es pašlaik lasu grāmatu par hologrāfisko visumu, kur stāstīts, ka viss ir mūsu galvās. Realitāte ir pilnīga fikcija. Un šajā fiktīvajā realitātē cilvēkam ir vajadzīgs kaut kas, lai viņš nebūtu pilnīgi vientuļš. Šajā izrādē Godo ir tas kaut kas. Izrāde ir tieši desmitniekā." Jāni Skuteli saista lugā ietvertais absurds: „Mēs uz skatuves nodarbojamies ar dīvainām izdarībām. Piemēram, dejojam, jo nav ko darīt. Tai pat laikā, ja cilvēks paseko pats sev līdzi, viņš pamanīs, ka nodarbojas ar tikpat bezjēdzīgām lietām kā mēs uz skatuves. Visu laiku. Tu kaut kur ej, kaut ko dari. Tu esi pats piešķīris jēgu savām darbībām. Bet tāpat kā tam, ko es daru uz skatuves, tu vari piešķirt jēgu un vari arī to noņemt nost." Savukārt Mārtiņš Liepa mūsdienu cilvēku traģēdiju redz komunikācijas trūkumā: „Man liekas dumji iepazīties internetā! Sarunājiet tikšanos, aizejiet uz kafejnīcu, parunājiet, pieskarieties viens otram! Kāpēc jāsēž katram pie savas kastītes blakus dzīvokļos? Manuprāt izrāde arī ir par to – šie cilvēki neko nedara, viņi pat pakārties nevar. Man svarīgi likt cilvēkiem padomāt, ka var arī savādāk. Un, pat ja cilvēks nesaprot, par ko ir izrāde, tad vismaz lai viņš ir izsmējies. Lai viņš kaut ko dzīvu ir redzējis."

Biļešu cena Ls 7, Ls 5, Ls 3 (skolēniem, studentiem, pensionāriem, ISIC, ITIC, IYTC karšu īpašniekiem). Biļetes var iegādāties visās Biļešu serviss kasēs, kā arī internetā www.bilesuserviss.lv. Plašāka informācija www.karaliskais.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV