Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Pleskavā tiks atklāta Kristiānas Dimiteres izstāde

Linda Lūse, 13.04.2011. 14:43

14. aprīlī Krievijas pilsētā Pleskavā galerijā «На Бастионной» durvis vērs mākslinieces Kristiānas Dimiteres izstāde.
Pleskavā tiks atklāta Kristiānas Dimiteres izstāde

Kristiāna Dimitere šai ekspozīcijai īpaši atlasījusi tos darbus, kuri, viņasprāt, spēs atrast ceļu uz krievu mākslas mīļotāju dvēselēm. Dažādās tehnikās veidotie darbi meklē arī saskares punktus starp Latviju un Krieviju. Skulptūras ar nosaukumiem "Šeherezāde" un "Eiropa" it kā iemieso austrumus un rietumus, bet glezna "Sibīrijas aukstums" ataino Kristiānas variācijas par barona Minhauzena tēmu. Uz jautājumu "Cik auksti ir Sibīrijā?" Minhauzens esot atbildējis: "Ja tu centies kaut ko pateikt jātniekam, kurš rikšo aiz tevis, vārdi sasalst un grabēdami nogāžas zemē". Pārdomās par mūsu kopīgo pagātni veidots Kristiānas darbs "Meitene Marija", kas gleznots uz koka durvju pildiņa.

«Bērnībā aukle man bieži pamācīja: vajag dalīties!" atceras Kristiāna Dimitere. "Tieši tas arī ir manas izstādes mērķis - dalīties. Es vedu uz Pleskavu savas emocijas, domas, sajūtas, kas attēlotas manos darbos. Savukārt Krievzemes senā kultūras galvaspilsēta atklās man savu noslēpumaino pasauli - Dionīsija gleznotajās freskās, daudzu gadsimtu senajās Pleskavas Kremļa sienās un baznīcu čiekurveidīgajos kupolos, kas pieredzējuši vēl svētās kņazienes Olgas kristīšanu."

Izstādē piedalās arī Latvijā dzīvojošā dāņu māksliniece Ivonna Gernere (Yvonne Gerner). Viņas darbi ir radīti kologrāfijas tehnikā, kas savulaik apgūta pie Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējas un mākslinieces Vitas Lēnertes. Krāsainie un filozofiskie darbi jau izstādīti vairākās Eiropas pilsētās, tai skaitā Stokholmā, Kopenhāgenā, Londonā, Berlīnē un Rīgā.

Izstāde tiek rīkota pēc Latvijas konsulāta Krievijas Federācijā Pleskavā uzaicinājuma.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV