Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Lekciju cikla „Kultūras Laipa" 16. lekcija „Karikatūra"

Inese Kalinka, 26.04.2011. 13:00

Valmierā mākslas „Galerijā Laipa" 29. aprīlī plkst. 18:15 notiks lekciju cikla „Kultūras Laipa" 15. lekcija „Karikatūra", kuru vadīs karikatūrists un ilustrators Gatis Šļūka.
Lekciju cikla „Kultūras Laipa" 16. lekcija „Karikatūra"

Valmierā aprīlis ir mākslas mēnesis, pavasara vēstnesis un joku mēnesis, tādēļ tieši šī mēneša beigās uz Valmieru esam uzaicinājuši karikatūristu Gati Šļūku, kurš 2007.gadā atklāja savu personālizstādi arī mākslas „Galerijā Laipa".

Gatis Šļūka zīmē jau no 1.klases, kad arī sapratis, ka vēlas kļūt par karikatūristu. „Pamatskolas zīmēšanas stundās uzdotos tematus jau centos izpildīt karikatūru stilā ar lieliem deguniem un palielām acīm. Cilvēkus zīmēju ar četriem pirkstiem, laikam jau tādēļ, ka četri pirksti bija gan multeņu varoņiem, gan dažu labu karikatūristu tēliem. Zīmēšanas skolotāju tas viss nemulsināja, pat vēl vairāk, tiku pie labām atzīmēm," par sevi stāsta Gatis Šļūka. Tā laika paraugi, no kuriem viņš daudz mācījies, bijuši Volts Disnejs un Gunārs Bērziņš.

Gatis Šļūka ir pabeidzis Rīgas Lietišķās mākslas koledžu un ieguvis maģistra grādu grafikas mākslā Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī izgājis animācijas kursus studijā "A Film Latvija". Šobrīd Šļūka strādā "Latvijas Avīzē", zīmē karikatūras arī "Sporta Avīzei" un veido ilustrācijas žurnālam "FHM", ik pa laikam piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs. 2006.gadā izdota Šļūkas grāmata „Gatis Šļūka. Karikatūras".

Karikatūras ir satīriski vai humoristiski zīmējumi vai attēli, kuros komiskais efekts tiek panākts ar pārspīlējumu, neparedzētu salīdzinājumu vai pielīdzinājumu. Ar karikatūru palīdzību iespējams palūkoties uz sabiedrībā notiekošo vienkāršoti, izraisot smaidu vai pārdomas. Tā kā aprīlis ir joku mēnesis, karikatūras šajā laikā lieliski papildina joku, izjokošanas un smieklu tematiku.

Kopš 2009. Gada mākslas „Galerija Laipa" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu realizē projektu – lekciju cikls „Kultūras Laipa". Šī projekta ietvaros valmierieši tiek aicināti iepazīties ar visdažādākajiem mākslas izpausmes veidiem, kā arī izzināt mākslas tapšanas procesus, vēsturi, psiholoģiju, pat nozīmi.

Atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV