Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Ivara Drulles personālizstāde "Balstīts uz patiesiem notikumiem"

Galerija Alma, 27.04.2011. 10:43

No 28. aprīļa līdz 10. jūnijam galerijā "Alma" būs skatāma Ivara Drulles personālizstāde "Balstīts uz patiesiem notikumiem".
Ivara Drulles personālizstāde "Balstīts uz patiesiem notikumiem"

Pēc regulāras dalības vairākos starptautiskos mākslas projektos - MaskavasJaunās mākslas biennālē 2010 gadā, Venēcijas biennāles Papildprojekta - „Detournement ", grupu izstādēm Stambulā, Brēmenes valstsgalerijā, piedalīšanos vairākās rezidencēs ASV, Ivara Drulles jaunākie darbiizstādē - "Balstīts uz patiesiem notikumiem " būs apskatāmi Rīgā galerijā "Alma".

Mākslinieks izstādes ideju formulē šādi: "Šī izstāde ir meditācija par dziņām, kas snauž manī un manos laikabiedros. Kuras no tām uzvarēs? Kādi apstākļi tam vajadzīgi?

Kas nosaka, ka miera laiku dārznieks – selekcionārs kara laikā iet pāri līķiem? Vai, piemēram, mācītāju pulki visos pasaules nostūros, sludinot žēlsirdību un piedošanu, seksam izmanto bērnus? Bet citi mācītāji, sludinot to pašu, ir gatavi nesavtīgi upurēt sevi, glābjot cilvēkus tiešā un pārnestā nozīmē?"

Filigrānajās instalācijās organiski savienotas nelielas, plastiski stilizētas skulptūrālas figūras ar skaņu, fotogrāfiju un gaismu. Konkrēta indivīda tēls izmantots asociācijām par vispārcilvēcisko. Šajās dokumentēto tēlu daudzslāņaini tulkojamājās kompozīcijās mākslinieks kontemplatīvi stāsta par ilūzijām, atsvešinātību, nodevību, liekulību, par traģisko un traģikomisko.

Viņš izvēlējies astoņus reālus notikumus, kuri ieinteresējuši interpretācijai , saistot uzmanību preses publicētos materiālos.

Viduslaiku alegorijā "Rīgas domnieka Šmita kārdināšana" - mākslinieks radoši attēlo mirkli, kurā domnieku, kas iestājies pret "pagānisko tradīciju" bluķa vilkšanas pasākumu Vecrīgā , vajā seno latviešu dievības.

Apskatāms būs rezidencē ASV izgatavotais darbs "Herberta Cukura tiesa", kurā uzdots neviennozīmīgi traktējams jautājums par Herberta Cukura -izgudrotāja, konstruktora, aviatora, kas Latvijas brīvvalsts laikā veicis unikālus lidojumus uz Gambiju un Tokiju paša konstruētā lidmašīnā un kura lidojumi ir ierakstīti pasaules aviācijas vēsturē - mežonīgo slepkavību.

Izstādē aplūkojama arī melanholiski sirsnīga vizuāla interpretācija aktiera Ģirta Ķestera intervijai žurnālam "Santa", un vēl pieci citi mākslinieka traktēti sižeti.

Ivara Drulles savdabīgās stilistikas sociālā groteska liek atcerēties latviešu gleznotāja Ausekļa Baušķenieka smalki ironiskās kompozīcijas.

Mākslinieks ieguvis izglītību Valsts mākslas akadēmijā, Humbolta universitātē ASV, maģistra grādu Montanas universitātē ASV.

Iegūstot Civitella Ranieri fonda balvu (Ņujorka), Ivars Drulle septembrī dosies uz vienu no prestižākajām mākslas rezidencēm pasaulē, kura izveidota 15.gs pilī Umbrijā (Itālijā).

Galerija Alma
Rūpniecības iela 1, Rīga T: +371 67322311
alma@galerija-alma.lv
www.galerija-alma.lv

Publicitātes foto, Ivars Drulle ." Rīgas domnieka Šmita kārdināšana " Instalācija. 2010-2011

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV