Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Viljams S. Kārters "Iemīlējies Prusts"

Pēteris Jankavs, 02.05.2011. 13:05

Apgādā "Atēna" nācis klajā Viljama S. Kārtera grāmatu "Iemīlējies Prusts". No angļu valodas to tulkojis Haralds Matulis. Vāka dizainu veidojis Māris Jonovs.
Viljams S. Kārters "Iemīlējies Prusts"

Ievērojamais Prusta biogrāfs Viljams S. Kārters ataino Marsela Prusta mīlas dēkas un nedienas, sākot no pusaudzības līdz pat brieduma gadiem, kur nepieciešams, sniegdams paša rakstnieka trāpīgos, smalkos un bieži smeldzīgos novērojumus par mīlu un seksualitāti. Prusts tiek atsegts kā cilvēks, kas svārstās starp bailēm no publiskas atmaskošanas un nepieciešamības atrast un paust savu mīlestību. Stāstot par iemīlējušos Prustu, Kārters parāda arī to, kā rakstnieka pieredzētais kļuva par nozīmīgu tēmu viņa romānā "Zudušo laiku meklējot".

Kārters iztirzā Prusta pusaudžu gadu seksuālos piedzīvojumus, viņa katastrofālos bordeļa apmeklējumus, mēģinot izārstēt homoseksuālas noslieces, un viņa pirmās lielās mīlestības. Autors pievēršas arīdzan Prusta duelim ar žurnālistu Žanu Lorēnu, kurš presē bija devis mājienu par Prusta homoseksualitāti, viņa flirtēšanai ar cienījamām sievietēm un augstākās klases prostitūtām, kā arī mīlas sakariem ar jauniem vīriešiem no kalpotāju vidus. Līdz ar jauniem atklājumiem par Prusta mīlas dzīvi un fotogrāfiju galeriju, šī grāmata sniedz nebijušu ieskatu Prusta Parīzē.

«Prusts ir mazpazīstams kontinents, kura atklāšana nozīmē sevis paša atvēršanu, liekot izprast cilvēkus, sabiedrību un dzīves rituma jēgu, labāk apjaušot savu vietu šī haotiskā universa vidū un saņemot augstas mākslas veldzējošo terapiju.»
Imants Lancmanis, Rīgas Laiks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV