Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izstāde "Lietuva. Pirmie padomju okupācijas gadi"

Inese Krieviņa, 03.05.2011. 11:49

Piektdien, 6.maijā, pulksten 16.00 Latvijas Okupācijas muzejā notiks ceļojošās izstādes "Lietuva. Pirmie padomju okupācijas gadi" atklāšana. Izstāde ir veltīta Lietuvas okupācijas septiņdesmitajai gada dienai.

1940.gada 15.jūnijā PSRS okupēja Lietuvas Republiku. Līdzīgi kā Latvija un citas okupētās republikas, Lietuva jau pirmajā okupācijas gadā piedzīvoja masveida civiliedzīvotāju deportācijas. Laikā no 1940.gada 15.jūnija līdz 1941.gada 22.jūnijam apmēram 23 tūkstoši Lietuvas iedzīvotāju tika izsūtīti, nogalināti vai ievietoti cietumā. Padomju okupācija sagrāva Lietuvas valstiskuma attīstību, piespiedu kārtā izmainot valsts pārvaldes sistēmu un likvidējot diplomātiskās pārstāvniecības Itālijā, Vācijā un Francijā. Okupācijas vara brutāli iznīcināja līdzšinējo Lietuvas sociālo struktūru un smagi pārkāpa cilvēktiesības.

Lietuvas Seima veidotā izstāde Latvijas Okupācijas muzejā nonākusi, pateicoties Lietuvas Vēstniecības Latvijā atbalstam. Izstādē būs apskatāmas fotogrāfijas un dokumenti ar paskaidrojošiem tekstiem latviešu un angļu valodā. Okupācijas muzejā izstādi atklās Lietuvas vēstnieks Latvijā Antanas Vaļonis.

Izstādes atklāšanas sarīkojumā tiks prezentēts arī lietuviešu vēsturnieka dr. hist. Alfonsas Eidintas dokumentālā romāna "Ischi Moskovskogo sfinksa" tulkojums krievu valodā. Līdzīgi kā izstādē, grāmatā skarta 20.gadsimta 40.gadu vēstures tēma. Autors grāmatu iecerējis dāvināt vairākām Latvijas bibliotēkām.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV