Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kino un šahs Muzeju naktī Rīgas Kino muzejā

Zane Balčus, 13.05.2011. 15:29

Kinofestivāla "Arsenāls" jaunais direktors Georgijs Haindrava būs viens no šaha simultānspēles dalībniekiem, kas tiek organizēta, Rīgas Kino muzejam sadarbojoties ar saviem tuvākajiem kaimiņiem. Kinoļaudis turnīrā pārstāvēs arī režisors Jānis Vingris, operators Kaspars Braķis, japānas valodas un kultūras speciāliste Brigita Eglīte, kas šaha pamatus jaunībā apguvusi Rīgas kinostudijā. Atgādinām, ka pretiniekos liekam vienu no spēcīgākajiem Latvijas jaunajiem šahistiem Arturu Neikšānu.
Kino un šahs Muzeju naktī Rīgas Kino muzejā

Šogad Rīgas Kino muzejs uz sadarbību Muzeju naktī uzaicinājis savus tuvākos kaimiņus – kuru ideja ir 17 gs. noliktavas ēkā ierīkot ievērojamā rīdzinieka – Mihaila Tāla šaha muzeju! Vakara norisi veidos filmu seansi Kino muzeja pagalmā (no 21:00-1:00) un Alksnāja ielā 11 (no 20:00-1.00), kā arī simultānspēles turnīrs uz Mazās Peitavas ielas!

Vairāk informācijas:

Vakars sāksies plkst. 19:00 ēkā Alksnāja ielā 11 (Alksnāja ielas un Mazās Peitavas ielas stūrī), kurā plānots atvērt ievērojamajam šahistam Mihailam Tālam veltītu muzeju, un tur notiks muzeja idejas prezentācija. Šajā ēkā vakara gaitā tiks demonstrēta režisora Anša Epnera dokumentālā filma „Mihails Tāls. Pēc 20 gadiem" (1980) un padomju laika kinohronikas, kurās atspoguļoti šaha turnīri un izcilas šī sporta veida personības.

Šahs ir prāta karaliskā spēle, un tajā no plkst. 19:30 varēs piedalīties arī Muzeju nakts apmeklētāji, mērojoties spēkiem simultānspēles seansā ar vienu no spēcīgākajiem jaunajiem šahistiem Arturu Neikšānu. Spēle tiek organizēta sadarbībā ar Rīgas Šaha skolu. Aicinām pieteikties spēlētājus, turklāt labākajiem dalībniekiem paredzētas pārsteiguma balvas!
Uz brīvdabas seansiem Rīgas Kino muzeja pagalmā gaidīsim no plkst. 21:00, kad demonstrēsim kinohronikas par latviešu filmu uzņemšanu (to vidū sižeti par skatītāju iemīļotām filmām „Vella kalpi" (1970), „Pie bagātās kundzes" (1964), „Ilgais ceļš kāpās" (1981) u.c.). Kriminālžanra filmu cienītājiem piedāvāsim filmu „Šahs briljantu karalienei", kurā gan ne uz šaha spēles, bet prāta spējām balstītām kriminālintrigām vērpjas filmas stāsts ar lieliskajiem aktieriem Gunāru Cilinski, Uldi Dumpi, Lilitu Ozoliņu.

Aicinām ciemos ikvienu, kuru interesē kino vai šaha māksla! Dalībai simultānspēlē būs iespējams pieteikties uz vietas!

Filmu programma:

Rīgas Kino muzejā
21:00 Kinohronikas "Padomju Latvija" un "Latvijas hronika" ar sižetiem par filmu uzņemšanu (80', 1950.-90. gadi; par filmu "Atbalss", "Vella kalpi", "Pie bagātās kundzes", "Zem apgāztā mēness", "Rallijs", "Teātris", "Ilgais ceļš kāpās", "Salavecīša personiskā dzīve", "Zirneklis" uzņemšanu).
22:30 Kinohronikas "Padomju Latvija" un "Latvijas hronika" ar sižetiem par filmu uzņemšanu (60', 1958.-81. gads; par filmu „Atbalss", "Vella kalpi", "Pie bagātās kundzes", "Zem apgāztā mēness", "Rallijs", "Teātris", „Ilgais ceļš kāpās" uzņemšanu).
23:40 "Šahs briljantu karalienei" (83', 1973, rež. Aloizs Brenčs, lomās: Lidija Pupure, Gunārs Cilinskis, Uldis Dumpis, Lilita Ozoliņa, Lidija Freimane. Filma stāsta par kādas sievietes slepkavības izmeklēšanu un vainīgo meklēšana izmeklētājus aizved līdz noziedzīgam grupējumam un ietekmīgajai "briljantu karalienei").

Topošā Mihaila Tāla muzeja telpās
20:00; 21:15; 22:30; 23:45
"Mihails Tāls. Pēc 20 gadiem" (1980, dok. filma, rež. Ansis Epners, 20')
Kinohronikas "Sporta apskats" un "Padomju Latvija" ar sižetiem par Mihaila Tāla sagaidīšanu Rīgā, šaha maču starp Tālu un Botviņiku, šaha spēli ar dzīvajām figūrām – daiļslidotājiem starp Tālu un A. Ģipsli (40', 1958-1962)

Muzeju nakts pasākumu "Kino un šahs Muzeju naktī" rīko Rīgas Kino muzejs sadarbībā ar Rīgas šaha skolu, topošo Mihaila Tāla muzeju, Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu un Latvijas Kultūras Akadēmiju.
Finansiāli atbalsta Rīgas Dome.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV