Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Vizmas Belševicas 80. dzimšanas dienai veltīta izstāde

Sandra Zobena, 25.05.2011. 13:14

30. maijā plkst. 18.00 Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, O. Vācieša ielā 19 durvis vērs Vizmas Belševicas jubilejas izstāde "Par saknēm būt".
Vizmas Belševicas 80. dzimšanas dienai veltīta izstāde

"Piezvani tomēr kādubrīd, jā? Tad tāda mierīgāka jušana.
Varbūt nemiers no kuģiem. Kad sagaidīta kuģu kliedzamā stunda – un, ak, kā es to dzirdu pa savu logu – tad ir tik ērmots prāts.
Viņi bļauj aiz Vējzaķsalas, un Vējzaķsalu man atklāji Tu. Atceries?
- Tavs Krokodīls"
Tā Vizma Belševica vēstulē Ojāram Vācietim 1983. gada 14. jūnijā.

Šī māja Māras dīķa krastā justos nelāgi, ja Vizmas Belševicas 80. dzimšanas diena 30. maijā paliktu neatzīmēta. Kur vēl, ja ne Ojāra Vācieša Pārdaugavā ir tā mierīgā jušana, kurā pabūt kopā ar diviem izciliem dzejniekiem un izciliem cilvēkiem?
Vizma Belševica izdzīvos savu laiku kopā ar jums Ojāra Vācieša muzeja veidotajā izstādē "Par saknēm būt".
Par saknēm būt. Tai zemzemē, ne stars
Kur nenokāpj. Kur gaisma neieskatās...

Izstāde ir dokumentāls stāsts par Vizmas Belševicas dzīvi, sākot no „Billes" bērnības līdz pat starptautiskajai atzinībai mūža nogalē. Tā ir lieliska iespēja iepazīties ar dzejnieces arhīva materiāliem – grāmatām, rokrakstiem, fotogrāfijām, piemiņas lietām, mākslas darbiem, no kuriem daudzi plašākai publikai būs apskatāmi pirmoreiz un ļaus izsekot, kā trūcīgā Grīziņkalna meitene tapa par personību, kura 20. gadsimta 60.–80. gados – laikā, kad neatkarības atjaunošana tikai nedaudziem rādījās sapņos, – bija ārkārtīgi nozīmīga latviešu tautas nacionālās un kultūras apziņas uzturēšanā.

Ar Vizmas Belševicas vārdu katram raisās savas izjūtas – kādam tā ir „Bille", kādam „Dziesma dūdieviņam", kādam „Indriķa Latvieša piezīmes uz Livonijas hronikas malām", kādam „Tās dullās Paulīnes dēļ" vai „Vinnijs Pūks"... Visiem kopā tā ir dziļas, spēcīgi uzrunājošas literatūras izjūta.
Aicinām līdzpārdzīvot!

Vislielākais paldies Zigurdam un Jānim Elsbergiem par atbalstu un praktisku palīdzību izstādes veidošanā.

Izstādes un jubilejas sarīkojumu finansiāli atbalsta Rīgas domes Kultūras, izglītības un sporta departaments un Ojāra Vācieša biedrība.

Izstādes mākslinieks Ints Sedlenieks, fotodarbu autore Maira Asare.

Izstāde apskatāma no 31. maija līdz 20. oktobrim.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619905, 67614015vai e-pastu: vacietis@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.vaciesamuzejs.lv un http://www.memorialiemuzeji.lv

Foto: Vizma Belševica, (c) Margita Gūtmane

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV