Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Atklāta Sandas Skujiņas personālizstāde „Ārpus ierastā"

Oskars Lukašins, 31.05.2011. 14:36

No 30. maija līdz 26. jūnijam galerijā "Flat" apskatāma Sandas Skujiņas personālizstāde „Ārpus ierastā".
Atklāta Sandas Skujiņas personālizstāde „Ārpus ierastā"

Sanda Skujiņa par izstādi „Ārpus ierastā" saka, ka "tā ir robežu pārkāpšana, domāšanas atvēršana. Domāšana ārpus rāmjiem tiešā un pārnestā nozīmē." Izstādē māksliniece savos darbos cenšas to darīt, tieši izejot no gleznas rāmja, kā arī radot gleznas turpinājumu arī uz galerijas sienas.

Par idejas rašanos Sanda Skujiņa stāsta: "Doma sākas ar cilvēku pretenziju līmeni, katram tas ir savādāks, bieži vien mēs izvēlamies absurdu mērķi, kurš mums nav vajadzīgs, tad tu krīti, celies, celies, krīti un tas ir cilvēciski. Cilvēciskums un dažkārt tā absurdums ir idejas pamatā. Mēs bieži vien ieciklējamies uz kaut ko vai uz kādu standartu un šie darbi varbūt būs kā mudinājums iziet „Ārpus ierastā"." Māksliniece atzīst, ka viņai tas arī pašai ir ārpus ierastā, jo līdz šim māksliniece savos darbos pievērsās galvenokārt balerīnu tēmai, kā pati atzīst, cilvēciskai balerīnai, „mani vienmēr ir interesējis cilvēks un viss ap cilvēku, cilvēcisko" un šoreiz māksliniece mēģina sevi izpaust arī citos virzienos - brīvā kritienā, lidojumā un kustībā.

Par savos darbos valdošajām krāsām Sanda Skujiņa stāsta, ka "Krāsas atkarīgas no noskaņojuma, gadalaika. Ziemā es esmu pelēka, vasarā parādās spilgtākas krāsas. Šajā izstādē vairāk dominē pelēkie toņi, jo pēc dabas esmu latviska māksliniece, kuru saista latviešu pelēkais tonis."

Izstādes uzdevums ir atvērt cilvēka domāšanu, mudināt paskatīties ārpus ierastā, „varbūt ieraugot šos darbus, kas iziet ārpus rāmjiem arī cilvēki sāks domāt ārpus ierastajiem kritērijiem" atzīst māksliniece. "Es mudinu uz trakām lietām, paskatīties savādāk uz sevi. Var arī savādāk dzīvot, tas ir, dažādāk, ieraudzīt un saprast to atšķirību, nepakļauties rutīnai un ieradumam."

Sanda Skujiņa atzīst, ka „pēc savas būtības esmu niansēta māksliniece - krāsās niansēta, niansēts pelēkums, latviskais pelēkums, ko ietekmē vide. Gleznojot Itālijā es atļaujos daudz vairāk krāsu nekā šeit. Tā ir saule, kas dot krāsu, Latvijā nemaz neprasās tik daudz košuma, šeit man patīk niansētais pelēkums."

Izstāde „ Ārpus ierastā" māksliniecei burtiski arī ir solis citā virzienā, jo izstādē vairs nedominē ierastā balerīnu tēma, tomēr pilnībā nevar iztikt arī bez dejotājām, tikai šoreiz „ārpus ierastā".

Izstāde „Ārpus ierastā" apskatāma no 30.maija līdz 26.jūnijam katru dienu no plkst. 12.00 – 22.00, izņemot svētdienas, adrese – Ģertrūdes 46, cappuccino bar and gallery FLAT.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV