Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Borisa Bērziņa darbu izstāde "Ainava"

Natālija Sujunšalijeva, 01.06.2011. 09:23

No 8. jūlija līdz 14. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā) būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde „Ainava".
Borisa Bērziņa darbu izstāde "Ainava"

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs testamentārā novēlējumā ir saņēmis visu mākslinieka Borisa Bērziņa (1930–2002) radošo mantojumu – gleznas, grafikas darbus un tūkstošiem zīmējumu. Jau vairākus gadus turpinās darbu zinātniskā apstrāde un uzskaite, atbilstoši muzeju specifiskajiem uzskaites un glabāšanas nosacījumiem. Darbi regulāri eksponēti dažādās mākslas izstādēs, kā arī ik gadu, sākot ar 2007. gadu, LNMM Mazajā zālē tiek plānota un iekārtota viena izstāde no mantojuma kolekcijas. Tā ir iespēja regulāri iepazīt agrāk nekad izstādēs neredzētus darbus. Rēķinoties ar telpas iespējām, tiek izvēlēta kāda no mākslinieka daiļradei raksturīgākajām tēmām, un šogad paredzēta Ainava.

Savā daiļradē Boriss Bērziņš bijis visai noturīgs tēmu un sižetu izvēlē, bet daudzveidīgs mākslinieciskās izteiksmības meklējumos. Ainava kā žanrs viņu saista, sekojot dabas nepārtrauktības ritmam, tā piedod mūžības pieskaņu, nopietnības un pamatīguma nokrāsu gan vērojot piekrastes kāpu joslas, saulrietu un putnu lidojumus lauku plašumos, gan koku jaunaudzi mežmalā vai vēja ņirboņu koku lapotnēs. Māksliniekam piemīt prasme uztvert dabas iekšējās sakarības un procesus formās, krāsās, līnijās, laukumu ritmos un izmantot kontrastus vai smalki niansētus koptoņus to daudzveidīgos attēlojumos gan radot tīri ainavisku vidi, gan veidojot fonu figurālām kompozīcijām, klusajām dabām un portretiem.

„Man daudz nevajag. Nemaz nevajag Alpu ainavu, kalnus. Ir līdzenums, tad pakalniņš, tad grantsbedrīte... Man patīk arī ģimenes dārziņi – tur man iepatikās plastikāta siltumnīcas. Tās ir visādas: četrkantīgas un apaļas, caurspīdīgas. Ne pilsēta, ne lauki. Te jau viss būs, tā ainava: te siltumnīca, te malka, tur būs māja, logs, te izlikta veca lupata ārā uz steķiem, te zārds. Pļavas. Es vēl neesmu izdomājis – gleznošu pavasari vai rudeni. Pēc kolorīta viņi ir līdzīgi.
Pavasaris tikai vēsāks, rudens ir tāds dzeltenīgāks mazliet. Man ir čupa zīmējumu, es gribu uzgleznot galā kādus četrus piecus šitādus žanrus."

12. augustā plkst. 17.00 Radošā darbnīca „Ainavas stilizācija"
mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes vadībā.
Līdzi jāņem zīmuļi vai eļļas krītiņi, ūdenī šķīstošās krāsas (akvarelis, akrils, guaša), otiņas, lupatiņas.
Darbnīcas cena: LVL 2,00.
Dalībnieku skaits ierobežots! Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 324461 vai rakstot uz e-pastu pr@lnmm.lv.

Foto: Boriss Bērziņš. Rudens ainava. 1990. Kartons, eļļa. LNMM kolekcija. (c) Normunds Brasliņš

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV